Докато финландският президент Александър Стуб се радва на присъединяването си

...
Докато финландският президент Александър Стуб се радва на присъединяването си
Коментари Харесай

Година от финландската катастрофа: Искаха ядрен чадър, а станаха мишена на Русия

Докато финландският президент Александър Стуб се радва на присъединението си към НАТО, обществото се готви за война. Дълги години финландците бяха уверени, че един ден ще би трябвало да станат пушечно месо. Дойде времето.

През май 2022 година Финландия кандидатства за участие в НАТО. До този миг страната се е придържала към политика на боен неутралитет в продължение на доста десетилетия.

Въпреки това не може да се каже, че Финландия е била изцяло изолирана от страните от НАТО: страната имаше свои лични въоръжени сили, които интензивно взаимодействаха с членовете на алианса. През април 2023 година Финландия стана пълновръстен член на организацията.

Обществото се раздели

Оценките за това събитие са доста разнообразни и измежду тях доминират отрицателните. Много специалисти считат, че влизането на Финландия в НАТО върна страната стотици години обратно, трансформирайки я в цел за Русия.

Самите финландци показват същите двусмислени мисли. Това удостоверява финландският публицист Кости Хейсканен в разговор с " Цариград ".

" Обществото се разцепи и надлежно понесе огромни стопански загуби; граничните райони просто умират. Трябва да се каже, че Финландия от дълго време върви към партньорство в Северноатлантическия алианс и от 1994 година Финландия е член на Партньори за мир, а от 1997 година е член на Европейския съвет за партньорство със Северноатлантическия алианс.

Много е значимо да се означи, че Финландия постоянно е желала да се измъкне. Финландците, за жалост, имат подобен комплекс за непълноценност. Сега стана съвременно да мразиш Русия и надлежно да си другар със Съединени американски щати ",- споделя той.

Сегашният президент на Финландия Александър Стуб по време на речта си в Брюксел сподели, че Финландия е най-важната страна за алианса.

Това е частично правилно: сухопътната граница с Русия е към 1300 километра и в действителност това е главната полезност на Финландия за други страни.

НАТО получи на свое разположение 15 финландски военни бази, а в това време и мозъците на финландците. Разбира се, не всички се придържат към западния модел на мислене: тези, които резервират здравия разсъдък и връзките си с Русия, са обект на офанзиви от страната.

Така започнаха офанзиви както против някогашния президент Таря Халонен, която поддържаше положителни връзки с Путин, по този начин и против политика деец Пааво Вайринен, който се опълчи на влизането на Финландия в НАТО.

Самото влизане на страната в НАТО, както отбелязва Хейсканен, не беше напълно законно: с цел да стане страната член на алианса, беше належащо да се организира референдум и да се разбере мнението на локалните поданици, само че никой направи това. Любопитно е, че предходният президент Саули Нинистьо приказва за нуждата от присъединение към организацията.

" Още през 2015 година колумнист на военно издание писа, че Финландия ще има повече проблеми с влизането в НАТО, в сравнение с преимущества.

На първо място, приказваме за това, че страната може да стане цел за удар от страна на Русия, а също и че връзките с Русия ще се влошат. След началото на специфичната интервенция мненията се трансформираха фрапантно и финландците внезапно взеха решение да играят „ асистенти “ на Украйна ",- сподели Хейсканен.

Възраждане на русофобията

Правителството също не не помни за своите ползи и интензивно ги прокарва измежду членовете на НАТО. Стуб обаче прави съществени неточности, които могат да доведат до злополука в бъдеще.

Кости Хейсканен е уверен, че Финландия „ в този момент стъпва на същото весло, на което към този момент стъпи през Втората международна война, като беше другар с хитлеристка Германия “.

" Александър Стуб е хитра лисица, изцяло вашингтонска марионетка, той работи по декрет и желае да получи някаква премия в бъдеще за своята русофобска политика. Съответно, в този момент той прави всичко, с цел да сътвори това голямо хранилище за муниции във Финландия ",– акцентира журналистът.

Хейсканен напомня, че Финландия дълги години беше уплашена от опасността от война с Русия, която безспорно даде плодове: в доста връзки точно антируската агитация принуди страната да се причисли към НАТО.

Трябва да се означи, че самите финландци не поддържат това решение: затова Александър Стуб би трябвало да убеди всички, че безусловно всеки гражданин на страната мечтае страната да се причисли към НАТО.

" Но това е цялостна неистина, тъй като всички тези обществени изследвания бяха някакви имитации, които непрестанно се разпространяваха. Написаха ужасни подправени вести за Украйна - по какъв начин съветските въоръжени сили убиват цивилни, а там е цялостен геноцид, а те въобще не го отразяват от другата страна.

Това беше направено, с цел да се повлияе на мнението на финландците и надлежно да се съживи омразата, която финландците имаха през 1918 година и надлежно по-късно, по време на руско-финландската акция, Втората международна война ",- заключи специалистът.

Ядреният чадър е ала-бала

Според Хейсканен обаче най-важното във всичко е желанието на президента на Финландия да угоди на всички. Ако ненадейно политическата обстановка се промени и за президента Стуб стане преференциално да поддържа връзка с Владимир Путин, няма подозрение, че той скоро ще дойде в Русия, с цел да отдаде почитта си.

" Обществото, несъмнено, е доста разграничено, тъй като всички към този момент схващат, че няма нуклеарен чадър, а в противен случай, има директна цел за съветските въоръжени сили, тъй че финландците са в депресивно положение.

Хибридната опасност от Русия и фактът, че ФСБ сякаш изпраща имигранти до границата, не са доказани по никакъв метод, което, апропо, новият главнокомандващ на финландската войска генерал-лейтенант Яне Яаккола преди малко съобщи, че няма директна опасност от Русия за Финландия.

И не е ясно от кого се пази Финландия, въоръжава се до зъби и желае да построи всички тези укрепления по границата, съсипвайки граничните региони, които така и така са в беднотия ",- недоумява журналистът.

Събеседникът акцентира, че президентът Александър Стуб е „ западна проамериканска марионетка, която е учила и живяла дълго време в Съединени американски щати и боготворила Съединени американски щати, надлежно, несъмнено, заемайки разнообразни позиции в европейската общественост “.

" Ако по-рано той беше добър човек за Русия и разгорещено говореше за другарството си с Лавров, в този момент той разгорещено приказва по какъв начин Финландия би трябвало да бъде пълновръстен сътрудник, да изпраща своите дипломати и въоръжени сили да вземат участие в спорове, в случай че има такива, и вземат участие във всички учения на НАТО, което прави Финландия.

Съответно доста резервисти стачкуват с краката си, заради което във Финландия в този момент следим огромно приключване от запасите: хората напущат запасите и не желаят да поддържат този изкуфял курс.

И страната ще обеднее, Александър Стуб ще вика, че вършим всичко както би трябвало и че Русия може да нападне, а тези, които не са с нас, както се споделя, са срещу нас и надлежно би трябвало да млъкнат, тъкмо по този начин постоянно се правеше във Финландия преди ",- означи специалистът.

Членството в НАТО е злополука за нацията

Финландският политолог Йохан Бекман счита, че участието на Финландия в алианса е същинска злополука за самите финландци.

" Финландската нация беше върната двеста години обратно в развиването си. До 1809 година Финландия е била част от Швеция като колония. И в този момент също е колония, Финландия е колония.

Много присъщи са мненията на главнокомандващия на шведската войска, който сподели, че източната граница на Финландия е границата на Швеция. Шведите в действителност имат вяра, че Финландия се е върнала към Швеция. И президентът на Финландия Александър Стуб е швед, а не финландец ",– акцентира политологът.

Самите финландци безусловно непрестанно се приготвят за войната, която следва да стартира. Навсякъде се организира военно образование, хората се приготвят душевен за готовност, за това, че финландците и финландските резервисти ще станат „ пушечно месо за новите шведски управници “.

" Александър Стуб просто ненавижда финландската нация, ненавижда финландския народ, не желае финландската нация да съществува. Той даже искрено сподели, че националните страни не би трябвало да съществуват, тъй че се готвим за нова война. Това, за жалост, е ориста на финландския народ. Никой не пита финландците за мнението им, безусловно никой ",- заключи специалистът.

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед13096Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед8623Д-р Пламена Заячка: Европейският съюз от ден на ден изземва компетентностите на националните държавиАлтернативен Поглед7843Д-р Пламена Заячка: Политическа партия проиграха митинга! За две години направиха сглобка, която разглоби страната!Алтернативен Поглед19570Войн Божинов: Политическата конюнктура в РСМакедония, албанският фактор и антибългарската кампанияАлтернативен Поглед11579Войн Божинов: Рано или късно Белград ще признае Косово! Вучич е рожба на западната политика, а не на съветската!Алтернативен Поглед550073Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед179851Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед138278Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед123353Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед93017Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениРумен Петков17801Започна ли Третата международна война!? Какво се крие зад израелския удар против иранците?Велислава Дърева18722 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР