Докато двама пилоти стоят в хладната си стая и гледат

...
Докато двама пилоти стоят в хладната си стая и гледат
Коментари Харесай

Гърция и Турция играят опасна игра, която може да подпали война

Докато двама водачи стоят в хладната си стая и гледат гръцка сапунена опера, алармата стартира да звъни. Секунди по-късно те са поставили оборудването си и към този момент са на борда на своите военни самолети F-16. Целта им е да изгонят турските натрапници от въздушното пространство на Гърция.

“В продължение на 30 години сами би трябвало да се оправяме със съседите си над Егейско море “, споделя командирът въз основата полковник Димитрис Джанопулос, написа "Български вести ".

Всеки ден изтребителите на двете районни сили вземат участие в образователни борби над източните граници на Гърция. Те упражняват „ техническото ликвидиране “ – когато водачът е насочил ракетите си против съперника. Само натискането на един бутон дели този рисков танц от експлоадирането на война.

На плещите на гръцките въоръжени сили пада да отблъскват все по-агресивната и настъпваща Турция.

Напрежението сред двете страни не е ново, само че с откриването на богати залежи на петрол в Източното Средиземноморие, се трансформира салдото на силите в района. И то в миг, когато забележимото отделяне на Турция от НАТО провокира паника във Вашингтон и Атина.

„ Имам възприятието, че когато някой значим посланик в Турция направи изказване, той постоянно приказва за война, споделя новият министър на защитата на Гърция пред Vice News. – Война в Сирия. Война в Близкия изток. Война в Егейско море. Ако това не е нападателна реторика, не знам какво е “.

През последните няколко години Гърция, Кипър и Израел се сплотяват – те организират серия от огромни военни учения, ориентирани към усилване на съдействието сред техните въздушни и военноморски сили. А по едно и също време с това се стремят към построяването на водопровод, който да придвижва новооткритият петрол и газ, с цел да се понижи зависимостта на Европа от Русия. Но тези дейности имат и различен подтекст – локалните водачи са недоволни от облика на Ердоган като провинен за неустойчивостта в района.

„ Искаме мир. Не желаеме никакъв спор. Но с цел да запазим това, което имаме, би трябвало да заявим уверена и решителна позиция против турското държание, сподели министърът на защитата Панагиотопулос. – Страхувам се, че няма различен метод. “

Но Ердоган не прави нещата лесни. Той затопли връзките си с Русия и има намерение да купи съветските комплекси С-400, както и военните самолети СУ-57. Президентът на Турция също по този начин продължи със заканите да нахлуе в Североизточна Сирия, където американските войски са ситуирани паралелно с бойци от Сирийските демократични сили.

В този подтекст възходящите отбранителни връзки сред Съединените щати и Гърция, изразяващи се в даряването на съоръжение, засиленото образование и възходящото потребление на стратегически атрактивни уреди като комбинираната въздушна и военноморска база в залива Соуда в Крит, могат да се поясняват като евентуална аварийна алтернатива при положение, че връзката на Америка с Турция бъде разрушена без опция за коригиране.

"Източното Средиземноморие в продължение на доста години беше признато за даденост “, съобщи Джефри Пайт, американският дипломат в Гърция. По думите му обаче, през днешния ден в района има мощно наличие – съветско, американско,китайско и иранско. Но връзките сред Гърция и Съединени американски щати не би трябвало да се одобряват като провокация от Ердоган. Според Пайт, точно Турция ще върне района в по-спокойните дни.

„ Съединени американски щати се надява, че Турция още веднъж ще се трансформира в стабилизиращ фактор и ще изостави ролята на дестабилизираща мощ “, споделя той. Но гръцките управляващи не са толкоз оптимистично настроени: „ Трябва да сме подготвим за развиването на всеки един сюжет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР