Докато чакаме да видим каква ще бъде избирателната активност на

...
Докато чакаме да видим каква ще бъде избирателната активност на
Коментари Харесай

„Антихрист“ на парижка сцена: Български театрални звезди на турне във Франция


Докато чакаме да забележим каква ще бъде изборната интензивност на българите в чужбина, сънародниците ни във Франция имат забавна опция да помислят върху значимите избори в живота ни, върху свободата и отговорността, върху вярата и щастието.

Представлението " Антихрист " по романа на Емилиян Станев на " Нов спектакъл НДК ", се играе се довечера в Париж. Организира го асоциация " Арт А венир ".



Това е роман за средновековния духовник Еньо-Теофил през разнообразни стадии от неговия живот, които трансформират житейската му философия. За прелъстителката Арма, за отец Лука, за Патриарх Евтимий.

Режисьор е Бойко Илиев. Участват Елена Петрова, Веселин Калановски, Ники Сотиров и Любомир Ковачев. Точно Любомир добре познава френската аудитория, тъй като като дете е живял във Франция. Животът го връща назад тук. Любомир е учил спектакъл и е бил артист в Лион и в Париж. Но в последна сметка избира театърът и киното в България.

“Еньо споделя и най-много Евтимий споделя: " Страх ме обземаше от този народ, който страда и бива изстрадал от неприятни господари, които са се отдръпнали от него, за своя истина ", споделя Любомир Ковачев.

Като кажеш такова нещо обаче в деня за размисъл , дано малко да го поговорим .



Според мен хората би трябвало да гласоподават и най-много да гласоподават за своята си независимост, за своята еднаквост. И да пазиме нашата страна.
За мен българинът е извънредно добър човек, доста радушен. Но някак си се доверяваме на неправилните хора. И може би сме черногледи и оставяме някой различен да свърши нещата. В днешния ден за размисъл желая да прикани всички българи да гласоподават, за мен това е доста значимо. Всеки един човек би трябвало да има лично мнение и лична еднаквост и да има тази храброст да показва себе си, а не да показва други хора.

Как ти се костват българите в чужбина , отношението на българите в чужбина към избори в България ?

За мен е извънредно значимо да гласоподават и някак си не разбирам, когато има равнодушие. Защо е това? Все отново ти си част от тази страна, въпреки че живееш в чужбина. Това ще бъде постоянно твоят майчин език, твоят жанр. Аз в действителност приканвам всеки един българин по света да гласоподава. Защото до някаква степен, това е и неговият живот също. Той е част от този живот. Ние не можем да изкореним нашите корени. Ние би трябвало да се интересуваме от нашата страна какво тъкмо се случва с нея.

Докато работехте този текст , какво откри от Емилиян Станев за българина , за нашия народ , за това , което имаме в себе си , без значение дали го крием или желаеме да го покажем . Какво открихте вие , екипът , и ти за себе си какво откри ?



Действието в този разказ се развива тъкмо, когато България пада под турско иго. И когато четеш историята, тя не е по-различна от света, в който живеем през днешния ден и времето, в което обитаваме през днешния ден.

Пак за свободата си приказваме и за изборите .

Абсолютно, тъй като когато е писан този разказ, тъкмо това споделя Емилиян Станев за свободата на мисълта: че свободата на мисълта за всекиго е друга и спорна като света. Когато някои неща биват цензурирани и забранявани, те рано или късно отново се появяват нескрито и могат да бъдат чути доста повече, в сравнение с е трябвало да бъдат чути.

" Нов спектакъл НДК " с представлението " Антихрист " по Емилиян Станев – довечера пред парижка аудитория в спектакъл „ Сен Леон “ от 19 ч.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР