Докато бях служебен премиер е имало опити за оказване на

...
Докато бях служебен премиер е имало опити за оказване на
Коментари Харесай

Стефан Янев: Докато бях служебен премиeр, е имало опити за оказване на влияние

Докато бях длъжностен министър председател е имало опити за оказване на въздействие, които съм парирал, когато съм знаел за тях. Това съобщи в ефира на NOVA News ръководителят на " Български напредък "  Стефан Янев. 

" Липсата на президента на церемонията по клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков на процедура не ме изненада. Той даде поръчка, оспорвайки процедурата по избора на двамата нови конституционни съдии, че има въпроси, на които би трябвало да отговори единствено Конституционния съд. Въпросът с процедурата и с клетвата  - до известна степен остава открит. Защото главните рецензии, които бяха заложени в обжалването на избора им – бяха за техните качества ", разяснява той неприсъствието на Румен Радев на клетвата на новите двама конституционни съдии.

По думите му Атанасова има дълъг политически опит и в изпълнителна, и в законодателна власт. " На процедура рецензиите към нея са на база нейния професионален опит – дали има нужния стаж. А във връзка с арбитър Белазелков – в качеството си на арбитър той е оневинил палач на български жител. Това са въпроси, които ще ги преследват и в тяхната битност на конституционни съдии ", акцентира Янев.

На въпрос не е ли бил обезпокоен от апела на президента тази клетва да се отсрочи, което би било престъпление, водачът на " Български напредък " беше безапелационен, че " това е по-скоро уплътняване на неговата теза, че той вижда проблем в избора и по-скоро ги приканва ".

Янев разяснява и думите на Делян Пеевски, че президентството е " тъмна институция с доста кеш ". " Като че ли в нашия политически живот  подчертаваме на нападките и скандалите на личностно равнище. А в действителност става въпрос за активността на президентската институция, която в тази ситуация е президентът Румен Радев. Имам предвид, че сега президентската институция, е един резистентен критик на това ръководство. И от позиция на представител на болшинството, в случай че одобрявам, че г-н Пеевски е подобен, е обикновено той да подлага на критика институцията. Но методът, по който го прави, към този момент слага едни други въпроси ", уточни той. И добави: " Персоналните нападки не вземат решение тези проблеми ". 

Янев изясни, че институцията действа по избран метод. " Наистина, бил съм част от тази институция. И  когато тя се атакува, сякаш в последно време дневния ред на тези нападки се олицетворява с моментите, когато има напрежение или кавги в сред ръководещите. И един скандал се компенсира, като се атакува президентската институция. Като длъжностен министър председател в две служебни държавни управления, мога да дава отговор намерено на всеки един въпрос. Много постоянно се задава тематиката, че видите ли, тази институция, назначавайки служебните държавни управления, в тях имало доста корупция ". 

Лидерът на " Български напредък " акцентира, че " съветникът на президента Николай Копринков " в никакъв случай не му се е обаждал. " Може би за тези 7 месеца сме се видели един или два пъти. Но въпросът е, че той вероятно се е опитвал зад тила ми да прави някакви неща, които аз съм парирал, когато съм знаел за тях. В момента не мога да се сетя за съответен образец, тъй като са били дребни неща ", безапелационен беше Янев. Той акцентира, че " там, където е имало информация, че са вероятни някакви типове нарушавания - аз съм реагирал съгласно своите благоприятни условия ". " И давам един образец. По едно време сътрудниците брояха какъв брой заместник-министри съм уволнил. Аз не съм водил статистика, не помня точната численост, само че спориха дали са 12 или 13. Там, където съм знаел и можел - съм реагирал ", посочи Янев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР