Докато бомбите валят над кварталите и бежанските лагери в Газа,

...
Докато бомбите валят над кварталите и бежанските лагери в Газа,
Коментари Харесай

„Нямаме нищо“: Семейства търсят спасение от бомби в болниците в Газа

Докато бомбите валят над кварталите и бежанските лагери в Газа, стотици палестински фамилии основават краткотрайни домове на малко евентуално място: общите елементи на лечебните заведения.

Палатки се появяват в болнични коридори, паркинги и дворове, до момента в който фамилиите търсят сигурност в и към медицинските заведения – места, които би трябвало да бъдат предпазени според интернационалното филантропично право.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Снимки: Скръб в Газа и загубата на дете „ Всички сюжети са отворени “: Шефът на Хизбула в първата си тирада след войната Израел-Газа Израелски въздушен удар върху кола за спешна помощ убива 15, ранени 60, споделят чиновници в Газа завършек на списъка

Това е единствено последният знак за новата действителност, защото войната Израел-Хамас доближава своя 29-и ден в събота, с възходящи страхове от дефицит на медицински доставки и детонации, прекъсващи жизненоважните здравни услуги, които се развиват в лечебните заведения и клиниките.

Само с платнени стени за усамотение, фамилиите в палатките извършват всекидневието си, спят, ядат и се пробват да възстановят възприятието за нормалност.

Тези палатки започнаха да се появяват единствено няколко дни след експлоадирането на войната на 7 октомври. Те освен служат като краткотраен заслон за тези, които заобикалят гибелта и разрушенията в жилищните региони, само че някои работят и като спонтанни кабинети и незабавни отделения като палестинските броят на жертвите надвиши 9000.

Жените и децата съставляват всеобщото болшинство от жителите на болничното заведение. Поверителността е отдалечен спомен, а провокациите на живота в болница са многочислени. Храната, чистата вода и тоалетните са строго лимитирани и налични единствено спорадично: един път или два пъти дневно.

Седемчленно семейство, подслонено в палатка, приказва анонимно пред Ал Джазира за своите компликации. Те загатнаха, че им липсва отбрана от близкия обстрел и отломките, които издига, както и от лютия мраз през нощта.

„ За една нощ, откакто имахме всичко, в този момент нямаме нищо “, сподели един от членовете на фамилията.

Семейства като тяхното също са изправени пред нарасналите благоприятни условия за зараза и контакт с токсични химикали, защото здравното лекуване продължава в други палатки наоколо.

Липса на медицински консумативи

Здравните заведения в Газа оповестяват за дефицит на медицински консумативи. Според палестинското министерство на опазването на здравето дефицитът се е трансформирал в сериозен проблем както за медицинския личен състав, по този начин и за пациентите, което води до бързо утежняване на качеството на опазването на здравето.

Недостигът на упойка стана крещящо явен в болничното заведение Al-Shifa, най-голямото здравно заведение в Газа, основано през 1946 година Съобщава се, че лекарите там са принудени да правят интервенции на пациенти без медикаменти, с цел да притъпят болката им, причинявайки им неописуема мъка.

Междувременно отделенията за интензивно лекуване или интензивните отделения имат прекомерно малко кревати, с цел да поемат стотиците пациенти с тежки пострадвания. Според палестинското министерство на опазването на здравето в Газа местата за такива случаи са изчерпани от средата на октомври.

Индонезийската болница, обслужваща над 150 000 поданици в северната част на Газа, е на ръба да приключи активността си, предизвиквайки паника измежду здравните чиновници.

Болницата Al-Shifa също е на ръба на цялостно затваряне. Болницата, която дава сериозни здравни услуги в централната част на Газа, може скоро да не може да приема повече пациенти или да лекува засегнати.


Със единствено 546 кревати в този момент се лекуват над 1000 ранени. Болницата даже е прибягнала до осъществяване на интервенции в дворовете си, употребявайки слънцето за осветление на медицинските процедури заради липса на електричество и гориво.

„ Очаква се болничното заведение да потъне изцяло в мрак до часове “, предизвести в сряда Ашраф ал-Кудра, представител на Министерството на здравеопазването.

Още 50 000 до 60 000 души се приютяват в дворовете на болничното заведение.

Ал-Кудра сподели, че здравният бранш в Газа е изправен пред злополука, в случай че горивото и медицинските консумативи не доближат до обсадения анклав. Той прикани Египет да улесни незабавното снабдяване на здравна помощ в Газа.

На 21 октомври 20 камиона със здравни консумативи и други нужни артикули минаха в Газа от Египет за първи път, поставяйки началото на потока от филантропична помощ.

Но помощта идва постепенно, частично заради продължаващите израелски бомбардировки в граничната зона.

Палестинското министерство на опазването на здравето също сподели, че интернационалната помощ, отпусната за здравния бранш в Газа, едвам покрива главните му интервенции и не дава отговор на най-сериозните му потребности.

Здравни заведения, изправени пред бомбени детонации

Атаките против или покрай медицински заведения и служащи също нанесоха тежък удар на здравната система в Газа от началото на войната.

Палестинските управляващи упрекнаха израелските въздушни удари за детонации в няколко здравни центъра, в това число болничното заведение за турско-палестинско другарство на юг и арабската болница Ал-Ахли в централния град Газа, довели до стотици смъртни случаи.

Израелската войска също призна, че колите за спешна помощ са атакували, като се твърди, че едно от транспортните средства в медицинския ескорт в петък е „ употребявано от терористична клетка на Хамас “. Ал-Кудра сподели, че „ огромен брой “ здравни служащи са били убити при гърмежа.

Приблизително 25 коли за спешна помощ са били ударени и 136 здравни служащи са убити от началото на войната.

Министерството на здравеопазването и Дружеството на Палестинския червен полумесец (PRCS) приканиха медицинските заведения и лицата за първа помощ да бъдат предпазени от насилието в сходство с интернационалното право.

Член 18 от Женевската спогодба прецизира, че гражданските лечебни заведения „ при никакви условия не би трябвало да бъдат обект на нахлуване “. Медицинският превоз също е предпазен от филантропичното право.

Въпреки това медицинските заведения в Газа не престават да се сблъскват с пожари. На 29 октомври PRCS съобщи, че е получил съобщение от израелските сили за евакуация на болничното заведение Ал-Кудс в региона на Тал ал-Хава в град Газа, преди плануваната бомбардировка там.

Болницата приюти стотици пациенти и към 12 000 разселени палестинци.

Правителствената медийна работа в Газа и Министерството на здравеопазването характеризират сходни офанзиви като „ военни закононарушения “, призовавайки за търсене на отговорност.


Изтощение измежду здравните служащи

Продължаващото принуждение също усили опасенията за психическото и физическото благоденствие на здравните служащи, в това число лекари, медицински сестри, административен личен състав и избавителни екипи.

Работейки непрекъснато, някои са изправени пред извънредно безсилие. Други страдат от психическа отмалялост от лекуване на ужасяващи пострадвания или възприятие на незадоволеност от липса на запаси.

„ Преди войната ние щяхме да бъдем виновни за облекчаването на напрежението и контузиите на болните и ранените, само че в този момент ние сме тези, които се нуждаят от излаз за нашите изтощени тела и дух “, сподели здравната сестра Худа Шокри от Al-Daraj Медицински комплекс.

Все отново доктор Ахмед Гул, началник на незабавното поделение в Al-Daraj, сподели пред Al Jazeera, че експертите, с които работи, са отдадени на грижата за своите пациенти.

„ Въпреки дефицита на съвсем всичко належащо, с цел да вършим дейно работата си, ние не напущаме стаите си през деня или нощем, с изключение на за бързи почивки до тоалетната “, сподели той.

„ Изгубихме визия за дните от седмицата, тъй като сме по-загрижени за хилядите ранени хора, в сравнение с за времето. “

Лекари като Ghoul нямат къде да спят, даже и да имат опция. Личните им стаи са превърнати в зони за лекуване на пациенти, а леглата им се употребяват за хирургични и незабавни грижи.

Междувременно болничните кухни значително стопираха да действат. Липсват им съществени запаси за подготвяне на храна за личния състав или пациентите.

„ Уморихме се от това, на което бяхме очевидци “, сподели Шокри пред Ал Джазира. „ Да си доктор във войната в Газа значи да загубиш възприятието си за боязън и безсилие. “

„ Невъзможно е да се поддържа естествена душeвност или даже страсти. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР