Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел „Витиня“

...
Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел „Витиня“
Коментари Харесай

АПИ: Ремонтът на Витиня ще приключи през септември

Доизграждат се трите напречни връзки сред тръбите на тунел „ Витиня “ на Автомагистрала „ Хемус “. В тръбата за София те бяха прокопани през 2020 година Сега се довършва работата в тръбата за Варна. Предстои до края на септември т. година напречните галерии сред двете тръби в оборудването да бъдат приключени. Те са нужни, с цел да дава отговор най-дългият авто тунел в България - 1195 м, на всички европейски условия за пътна сигурност. В случай на повреда в една от тръбите напречните връзки ще се употребяват за евакуация на хора и коли, както и за прекосяването на коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани транспортни средства. Две от галериите са пешеходни, а една е автомобилна.

Предвидено е в тунелната тръба да се инсталират противопожарни порти, електроинсталации, вентилационни боксове и осветяване. Пандемията забави доставките от чужбина на част от оборудването. То към този момент е обезпечено и в този момент с ремонта на виадуктите по автомагистралата и въведените ограничавания в придвижването се довършва и работата по напречните връзки в тунел „ Витиня “.

Дейностите в тръбата за Варна стартираха на 18 юни т. година и за осъществяването им придвижването в оборудването се реализира в двете посоки в тръбата за София. Нейният ремонт приключи през март 2021 година и тя е с нова обшивка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, енергоефективно LED осветяване, система за светлинно водене, с които се обезпечават по-висока сигурност на пътуването и опция за бърза реакция при случай.

На заключителен стадий е ремонтът в тръбата за София на тунел „ Ечемишка “, който стартира в края на май 2021 година В оборудването също се построяват две напречни пешеходни връзки сред тунелните тръби, които при положение на повреда в някоя от тръбите, ще се употребяват за евакуация. Дейностите в тунелната тръба включват ремонт на структурата, хидроизолация, създаване на нова дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветяване и система за светлинно водене, с които се обезпечават сигурност на пътуването и опция за бърза реакция при случай. Съоръжението ще е със система за отклоняване на запалими и токсични течности от пътното платно. На обекта се работи мобилизирано, с цел да може ремонтът да приключи през август т. година

За осъществяване на строително-монтажните действия както в двата тунела на Автомагистрала „ Хемус “, по този начин и на 4-те виадукта – при километри 33-ти, 34-ти, 35+144 и 35+760, е въведена краткотрайна организация за сигурност на придвижването. Ограничен е тежкотоварният трафик от 30-ти до 47-ми км на автомагистралата. Камионите над 12 тона минават по обходен маршрут: от пътен възел „ Витинска река “ при 30-ти км на Автомагистрала „ Хемус “ по пътя София - Ботевград и по-късно по второкласния път II-17 до пътен възел „ Ботевград “.

Лекият трафик минава в двете посоки в тръбата за София на тунел „ Витиня “, в двете посоки в тръбата за Варна на тунел „ Ечемишка “ и в двете посоки в свободните от ремонтни действия платна на автомагистралата. Движението на транспортните средства до 12 тона се реализира в двете посоки в платното за София от 32-ри до 34-ти км с по една лента във всяка посока на придвижване, а от 34-ти до 36-ти км е в двете посоки в платното за Варна с по една лента за всяка посока на придвижване. Необходимо е водачите да карат деликатно, да съблюдават прецизно пътната сигнализация и ограничаването на скоростта – до 50 км/ч.

Габаритът на пътното платно в тунелните уреди и на виадуктите не разрешава въвеждане на така наречен реверсивно придвижване – с отделяне на две ленти за придвижване в посоката с натоварен трафик и една лента в по-малко натоварената посока.

В дните с натоварен трафик - петък, събота, неделя, и в пиковите часове водачите на леки коли може да употребяват като различен маршрут на Автомагистрала „ Хемус “ в посока Монтана и Видин пътя през прохода „ Петрохан “ и през Искърското дефиле. Агенция „ Пътна инфраструктура “ се извинява на водачите за породеното стеснение, само че ремонтните работи са наложителни, с цел да се обезпечи безвредното прекосяване по автомагистралата.

Виадуктите при 33-ти, 34-ти и 35-ти км са издигнати през 80-те години на предишния век и оттогава не са главно ремонтирани. Техническото положение на мостовете при 33-ти и 34-ти км в посока Варна изисква незабавно възобновяване на експлоатационното им положение, с цел да се обезпечи безвредното прекосяване. На оборудванията се прави ремонт на пътната плоча, на основните стоманобетонови греди, замяна на лагери и дилатационни фуги. Ще бъдат възобновени тротоарни блокове, ще се постави нова хидроизолация и асфалтобетонова настилка, колекторна система и други На виадукта при 34-ти км се работи по възобновяване носимоспособността на ригел при един от стълбовете на оборудването.

На двата виадукта при 35-ти км в платното за София се работи по антикорозионната отбрана на стоманената структура, изработка на колекторна система и други Всички ограничения, които се подхващат са нужни, не търпят отсрочване и би трябвало да се създадат, с цел да пътуваме по-късно комфортно и безвредно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР