Доходността на германските държавни облигации излезе отново на позитивна територия

...
Доходността на германските държавни облигации излезе отново на позитивна територия
Коментари Харесай

Доходността на германските облигации е отново позитивна след рекордната инфлация в еврозоната



Доходността на немските държавни облигации излезе още веднъж на положителна територия в сряда, достигайки многогодишни върхове, откакто инфлацията в еврозоната доближи през януари нов рекорден връх.

Изненадващото повишение на инфлация в еврозоната с 5,1% при започване на годината при упования за известно намаляване към 4,4% накара участниците на дълговите пазари да стартират да правят оценка риска, че Европейската централна банка може да се наложи да форсира темпото на актуалните проекти за последователно стягане на паричната и лихвена политика.

Доходността на 10-годишните немски скъпи бумаги, които се употребяват като пример за европейския дългов пазар, нараства в сряда с 1 базисен пункт към 0,051% - най-високо равнище от април 2019 година
В същото време доходността на 5-годишните държавни облигации на Германия се увеличи до -0,229% и въпреки че остава на отрицателна територия, това е нейната най-висока стойност от декември 2018 година

Италианските облигации пък леко надминаха своите съперници в сряда, защото някогашният началник на ЕЦБ Марио Драги резервира поста си като министър-председател на страната след президентските избори.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Италия е без смяна на равнище от 1,42%, като спредът сред доходността на 10-германски и италианската облигации се сви в сряда с 0,5 пункта до 137 базисни пункта (доходността на италианските бумаги е с 1,37% по-висока от тизи на немските).

Инвеститорите са в очакване на утрешното съвещание на ЕЦБ, с цел да видят дали нейният шеф Кристин Лагард ще удостовери за прощален път позицията на банката, че растящата инфлация е единствено краткотрайна, и дали тя ще изключат повишение на лихвите до края на актуалната година.

Евентуална смяна на тона на Лагард по отношение на инфлацията или във връзка с евентуалното повишение на лихвите през 2022 година може да се преглежда като смяна в политиката на ЕЦБ, която би засегнала пазарите на облигации.

Сега паричните пазари правят оценка на 95% шанса за повишение на лихвите в еврозоната с 10 базисни точки през юли и с съвсем 100% възможност за повишение на лихвите с общо 30 базисни пункта (с 0,3%) до декември 2022 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР