Доходите в семействата нарастват, но това се дължи не на

...
Доходите в семействата нарастват, но това се дължи не на
Коментари Харесай

Пенсии и помощи вдигат доходите на семействата

Доходите в фамилиите нарастват, само че това се дължи не на заплатите, а на нарастването на пенсиите, демонстрират данните на Национален статистически институт. Средният приход на човек е 585 лева на месец за интервала от юли до септември, като се покачва с 2,2% на годишна база. Сумата е много дребна, само че в случай че в едно домакинство има деца, пенсионер или незает, даже двама съпрузи да взимат огромни заплати, междинният приход на човек понижава доста, написа в. " Труд ".

Средният размер на получаваните заплати в фамилиите е съвсем без смяна по отношение на предходната година – 704 лева на месец. Причината за това е, че доста хора останаха без работа поради рецесията, породена от ограниченията против Covid-19. Но минималната заплата в този момент е по-висока от предходната година. А заплатите на огромна част от хората, които са на работа, не престават да порастват. Така междинното равнище на приходите от заплати остава на равнището от предходната година като те обезпечават над 55% от парите на семействата.

Доходите от пенсии обаче се усилват с над 11% и доближават 377 лева на домакинство на месец. Но максимален растеж има при приходите от компенсации за безработица – със 149%. Това се дължи на растежа на безработните и на плащаните от държавното управление помощи на потърпевшите от рецесията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Допълнителни 400 лева месечно са нужни на българските семейст...

Обезщетенията за безработица имат дребен дял в общите приходи на семействата – единствено 0,6%. Но в случай че към тях прибавим пенсиите, добавките за деца и другите помощи, се оказва, че близо 33% от приходите на семействата идват от държавната хазна.

Хората теглят от ден на ден пари от депозитите си, с цел да закърпят фамилния бюджет. Изтеглените суми от спестяванията са нарастнали с 15% за година и са приблизително 49 лева на семейство на месец. Намаляват обаче страничните приходи на хората, отвън заплатите и пенсиите.

Ето за какво макар че общото равнище на парите в фамилиите нараства по отношение на предходната година, хората леко са свили разноските си. Това се дължи на орязването на разноските за развлечения с близо 30%. За свободно време, културен отдих и обучение фамилиите в този момент дават приблизително по 67 лева на месец, което е спад с над 29% на годишна база.

Благодарение на поевтиняването на горивата и това, че повече хора си стоят у дома, разноските за превоз са намалели с 4,4% до 77 лева на семейство на месец. Разходите за наеми и за битови сметки обаче нарастват с близо 12% до 161 лева на семейство на месец. А разноските за налози и осигуровки се усилват с над 3% до приблизително 155 лева на домакинство на месец.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР