Договореното от британския премиер Тереза Мей споразумение за Брекзит не

...
Договореното от британския премиер Тереза Мей споразумение за Брекзит не
Коментари Харесай

Британска комисия: Споразумението за Брекзит е огромна стъпка в неизвестното

Договореното от английския министър председател Тереза Мей съглашение за Брекзит не дава задоволителна изясненост или сигурност за бъдещето на Англия, съобщи авторитетна английска парламентарна комисия, съобщи ДПА.

" Понеже държавното управление отхвърля да се изправи пред тежките избори пред нас, това съглашение ще е голяма стъпка в незнайното ", сподели Хилари Бен, ръководител на парламентарната комисия за излизането от Европейски Съюз, предава Българска телеграфна агенция.

Докладът на комисията е оповестен два дни преди плануваното в Народното събрание гласоподаване по договорката за Брекзита. Тереза Мей е изправена пред протеста на огромен брой депутати от личната си Консервативна партия и е едва евентуално да завоюва вота, отбелязва ДПА.

Докладът на комисията е мощно сериозен към съглашението, което дефинира като " нито в детайли, нито съдържателно ". Специално внимание се обръща на защитната уговорка за опазване на отворена граница сред двете Ирландии.

" Задействането на защитната уговорка би довело до незабавни бариери в търговията на артикули и услуги сред Англия и Европейски Съюз ", се споделя в отчета.

В него се прибавя, че в случай че до 2020 година не са контрактувани бъдещите връзки сред Лондон и Брюксел, защитната уговорка може да изправи Англия пред " опасността от забележителен стопански срив, който ще понижи въздействието й в договарянията ".

В отчета се споделя също, че държавното управление не е съумяло да заложи ясни цели за бъдещи връзки с Европейски Съюз, които да са " реалистични, изпълними и подкрепени от Народното събрание ".

Отбелязва се, че всяка от останалите 27 страни в Европейски Съюз може да наложи несъгласие на резултата от договарянията.

" Ако основният приоритет на държавното управление е да обезпечи допустимо най-гладка търговия сред Европейски Съюз е Англия, то би трябвало да реши до каква степен е готово да следва разпоредбите на Европейски Съюз. Досега държавното управление не е било склонно да прави подобен избор ", се споделя в отчета.

В него се показва, че " евентуално няма болшинство в Народното събрание за овакантяване на Европейски Съюз без съглашение " и че Народното събрание може да гласоподава други разновидности, в това число удължение на Член 50, т.е. отсрочване на Брекзита след в този момент плануваната дата 29 март 2019 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР