Договорените средства в рамките на кохезионната политика възлизат на 18,8

...
Договорените средства в рамките на кохезионната политика възлизат на 18,8
Коментари Харесай

Пеканов: Договорените средства в рамките на кохезионната политика възлизат на 18,8 милрд.лв.

Договорените средства в границите на кохезионната политика възлизат на 18,8 милрд.лв., което е 104 % от бюджета на стратегиите, като ресурсът по обособените стратегии е контрактуван в границите на 98 до 113 %. Това съобщи служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов по време на парламентарния блиц надзор.

По думите на Пеканов осъществените заплащания към бенефициентите са в размер на 13,98 млрд.лв. или 77, 3 % от бюджета на стратегиите.

В момента текат съществени старания да се форсира осъществяването на плановете и сполучливо привършване на стратегиите, без да се позволява никаква загуба на средства, заяви вицепремиерът.

Той сподели, че институциите са оптимално фокусирани да се понижи рискът от загуби по остарелия програмен интервал и да стартира осъществяване на всички стратегии по новия програмен интервал. В рамките на служения кабинет през предходната година бяха утвърдени 10 от 10 оперативни стратегии, по съвсем всички са почнали процедури по новия програмен интервал. Цел до края на този длъжностен кабинет е всички стратегии да са стартирали, съобщи Пеканов.

Той заяви, че по предходния програмен интервал е налице огромен прогрес по осъществяването на стратегиите. Следи се напредъкът по осъществяването на равнище стратегии, а и на обособените планове, там където има забавяния. По инфраструктурните планове тече много натоварен развой по индексация на договорите за строителство и строителните действия, осъществени в интервала на инфлация. За задачата в края на септември 2022 година Министерският съвет одобри методиката за изменение на цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлацията, напомни Пеканов.

Пеканов разяснява, че във връзка с огромните планове над 50 млн.евро се прави деликатен разбор на напредъка, като се подхващат нужните дейности за фазиране на плановете.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР