Договорените с концесионера на летище София Соф Кънект АД инвестиции

...
Договорените с концесионера на летище София Соф Кънект АД инвестиции
Коментари Харесай

Летище София инвестира във... високи заплати и скъпи коли

Договорените с концесионера на летище София " Соф Кънект " АД вложения в размер на 624 млн. евро потекоха към аеропорта като пълноводна река. Това демонстрира последната информация, с която разполага БАНКЕРЪ. Проблемът е, че вместо към коренно възстановяване на летищната инфраструктура  " паричният поток " тече в напълно други направления - към възстановяване на благосъстоянието на чужденците, които ръководят аеропорта, за осребряването на контракти за услуги по цени, неведнъж по-високи от пазарните, и така нататък

По непотвърдена информация седмината чужденци – изпълнителният шеф и неговите помощници (сред тях действен шеф и шефове на наземното обслужване, на комерсиалните обекти и пр.), получавали приблизително по 15 000 евро месечно. Освен това за тях са наети първокласни жилища в влиятелни региони на столицата (като Докторската градинка, например), за които се заплащат месечни наеми от порядъка на 9000 лв.. Освен това, аеропортът осребрява и фактурите за първокласните " rent-a-car " -и (клас Volvo S80), с които се придвижват чужденците.

Видели какви ли не нелепости на летище София, дългогодишни чиновници се чудят за какво задграничните специалисти

не употребяват служебните коли на досегашните началници,

а харчат луди пари за лимузини чартърен? Такива ли чак грандиозни триумфи реализира аеропортът под мъдрото ръководство на концесионера, че колосалните разноски на новоназначените чужденци да са оправдани?

Но и това не е всичко. Летище София прави съществени разноски и за покупката на самолетни билети, с цел да могат чужденците постоянно да пътуват до родните си гнезда.

Така, отново по непотвърдени данни, месечната прехрана на всеки чуждестранен управител излиза по над 50 000 лева месечно. Или 

за седмината специалисти – не по-малко от 350 000 лв..

И, в случай че всичко на летище София течеше без спънки, тъй като тези чужденци са положили началото на забележимото възстановяване на положението му, човек да махне с ръка и да каже „ Халал да са им! “

Когато обаче всичко, до което се допре непредубеденият пасажер на летище София, подсказва и демонстрира единствено съсипия?! 

Пристигате, да вземем за пример, с кола и желаете да я оставите на паркинга пред " Терминал 2 ". Там ви посрещат разкъртени, порутени рампи, по които се валят купища камъни. Вие обаче давате самоуверено напред, а въпросните камъни - застъпени от гумите - дънят по ауспуха, картера и останалите елементи под колата или пък

летят и свистят в близост като патрони и шрапнели.

За следствията всеки може да се досети.

В един миг това затруднение е преодоляно. Оставяте колата и хоп - нова изненада! Два от четирите асансьора на многоетажния паркинг не работят! Дали тръгвате за дълго или се връщате отдалеко - няма значение. Висенето ви е обезпечено, тъй като непрекъснато десетки други събратя по орис " висят " пред асансьорните порти и...

Хайде, от едното благовъзпитание ще спестим какво тъкмо " дават обещание " или " пожелават " те на новите летищни управляващи. При това напълно съзнателно, тъй като концесионерите са частници и осъществяването на

непосредствените им и супер неотложни отговорности

въобще не зависи от Закона за публичните поръчки. Тоест - безусловно нищо не пречи на скъпоплатените мениджъри ултимативно да накарат съответните си чиновници да звъннат на компанията, която поддържа асансьорите, и да я поканят да си свърши работата.

България към момента е страна, в която работят национални регулаторни органи, един от които е Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ (ГД ГВА). Малко откакто концесионерът „ Соф Кънект “ пое ръководството на летище София, Групово дело ГВА издаде наставление, с което го задължи „ да предприеме незабавни ограничения за окосяване на тревата в летателното поле ", тъй като " високата трева закрива видимостта на отвесната сигнализация… и може да окаже негативно въздействие на системата за инструментално кацане “. Краен период за осъществяване на предписанието - 31 юли 2021 година.

Какво направи концесионерът? Нае за една година трактор „ Кубота “ (със съответния прикачен инвентар), който против " скромните " 179 160 лева с Данък добавена стойност окоси един път проблематичните площи. За съпоставяне – остарелият контракт за косене с друга компания беше 2-годишен и " струваше " два пъти по-малко - към 90 000 лв..

Освен това, в новия контракт не влизат разноските за гориво и ремонт на наетата техника, които са за сметка на концесионера. За сметка на това обаче има куп други несъответстващи клаузи:

1. Плащане на 60% от общата стойност до 5 дни от подписване на договора;

2. Плащане на 20% от сумата до 3 месеца от подписването на протокола за предаването на техниката;

3. Плащане на 10% до 9 месеца от подписването на протокола;

4. Плащане на последните 10% - при дефинитивно осъществяване на контракта!

И още - против упоменатите 90 000 лева, по остарелия контракт беше площите бяха косени 6 пъти. Тоест - по 15 0000 лева за всяко косене.

Според новият договор, летателното поле към този момент е окосено един път и до приключване на едногодишния период през май 2022 година може да бъде окосено най-вече още два пъти. Следователно, в най-евтиния вид едно " откриване на видимостта към сигнализацията " ще коства на концесионера… най-малко 60 000 лв.. Или 4 пъти по-скъпо, в сравнение с по времето на държавния летищен оператор. При това - без разноските за гориво и поправки... Скъпа „ инвестиция “ на „ Соф Кънект “, нали?

Откакто е поел аеропорта, концесионерът не коси ландшафтно завършените терени югоизточно от " Терминал 2 ". Преди десетина години

транспортното министерство похарчи близо 10 млн. лева,

с цел да оформи тези терени като парк. И до встъпването на концесионера, този парк се поддържаше в положително положение - посредством постоянно косене, поливане и прочие, тъй като е благосъстоятелност на летище София.

Откакто „ Соф Кънект “ пое аеропорта, за парка не се поставят никакви грижи и положението му към началото на септември е плачевно – висока изгоряла трева, унищожени от сушата цветни и храстовидни насаждения, недоволства от змии и така нататък Вярно е, че зеленината няма отношение към сигурността на полетите, само че пък сухите треви и шубраци съставляват сериозна заплаха за пораждане на пожар, който да заплаши аеропорта. Но също по този начин е правилно и другото: че няма по какъв начин коцесионерът да зареже всички свои отговорности, единствено и единствено да спести някой и различен лев в името на  високите заплати, скъпите коли и още по-скъпото косене на тревата към пистите.

" Соф Кънект “ прави и други извънредно високи разноски (например - за шумозащитния екран, с които в този момент няма да занимаваме читателите). И защото към този момент писахме, че управлението на „ Соф Кънект “

очевидно отхвърля да дава отговор на публично заложените журналистически въпроси,

то бихме желали в края на обявата да сложим следния в действителност публично важен въпрос: " Редно ли е концесионерът да прави такива колосални разноски за заплати и първокласен живот, откакто беше освободен за 10 години напред от заплащане на концесионни такси (общо 245 млн. евро) с претекста, че пандемията била нарушила „ салдото на концесията "? "  

Поставяме въпрос, който е изключително значим за българското общество през днешния ден, при опитите за актуализация на бюджетите на страната, НЗОК и публичното обезпечаване!

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР