Договорът за добросъседство с за 2017 година е ялова декларация.

...
Договорът за добросъседство с за 2017 година е ялова декларация.
Коментари Харесай

Отношенията България - Северна Македония, накъде оттук нататък



" Договорът за добросъседство с за 2017 година е ялова декларация. Има редица неясноти и липса на разпоредителност в настоящо време. Рамковата позиция е обширен документ, само че неработещ . Стана малко като гювеч. Не знам някой в някоя европейска страна да е прочел този документ. Явно този документ показва висок родолюбив заряд, ориентиран към вътрешната аудитория ".
Това сподели президентът Георги Първанов в интервала 2002 – 2012 година по време на Деветата годишна конференция " Балканите в 21 век – българският взор " с тематика " Отношенията сред България и Северна Македония: Накъде оттук насетне ".

Друг докладчик на конференцията – евродепутатът Илхан Кючук, докладчик за РСМ в Европейския парламент, съобщи:

" За нас ще приказват като за проблематичното дете на Европейския съюз . Трудно ще разбираем на Северна Македония по какъв начин сме разрешили Албания да стартира договаряния, а не сме дали зелена светлина на братска Северна Македония. Предстоят значими решения, които би трябвало да бъдат взети от всички ".

Проф. Динко Динков очерта значими трендове, които ще бъдат основни за процесите на Балканите поради войната в Украйна.

" Европейски Съюз се оказа без потенциал за миротворец . Европейски Съюз понася най-тежки последствия от войната. Санкциите против Русия имат по-силен отрицателен резултат върху Европейски Съюз. Бъркотията с доставката на енергоносители сковава стопанската система ".

Според дипломата Любомир Кючуков България е проиграла значими благоприятни условия :

" България се подложи на напън от страна на Европейски Съюз. В районен проект България загуби въздействие в района, проигра позитивите от председателството си на Съвета на Европейския съюз, усложни връзките си с РСМ и с Албания, а и с другите страни от Западните Балкани. България сервира голям подарък на македонизма ".

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР