Договорът на фирмата, наета миналата година да почисти речното корито

...
Договорът на фирмата, наета миналата година да почисти речното корито
Коментари Харесай

Сеч по поречието на река Яденица създава опасност от наводнение

Договорът на компанията, наета предходната година да почисти речното корито е преустановен, а наетата нова към момента няма разрешителни за работа. Липсата на средства за тези действия в Областните управи и ясна законова рамка за активността задълбочават казуса.

Белово

Водите на река Яденица стават все по-буйни, само че пакостите нанесени от компанията наета сякаш да почисти речното корито са останали и до през днешния ден.

Промяна няма. Повече от два месеца откогато сигнализирахме за отсечени и изоставени дървета в коритото на реката и към нея. Тогава кметът на Белово Костадин Варев изрази съществени опасения за обстановката. Местните си спомнят за наводнението през 2005 пречинено от придошлата река и страховете им са основателни.
Костадин Варев - кмет на община Белово: И за елементарния човек е забележим рискът от изоставената дървестна маса, при по- високи води да се получи някъде запушалка. Най- към този момент мостовете.
На парктика изнесени единствено огромните дървета отсечени към реката. Избуялата в коритото растителност, както и тънките клони са оставени. Нередности установи и Областната администрация.
Стефан Мирев - Областен шеф на Пазарджик: Бяха дадени наставления на компанията, беше избран и период в който пропуснатите от компанията да бъдат отстранени. Това не се случи. И в каря на месец януари договорът беше преустановен. В началото на февруари напарвихме ново възлагане. Вече има подписан контракт с нов реализатор.
Фирмата обаче е в процедура по издаване на разрешителни и чак по-късно ще стартира работа. И още веднъж на дневен ред излиза процедурата.
Стефан Мирев -Областен шеф на Пазарджик: За страдание почистването се прави безплатно, защото нямаме отпуснати средства за почистването. Многократно сме писали до междуведомствената комисия за разпределяне на средства. Получихме и писмо от МФ, че няма да бъдат отпуснати средства
Задължение на Областните управи обаче е да обезпечат проходимост на реките. Капанът е в интересите- За компаниите заелите се с разчистване единствената полза е добиването на дървесина. В област Пазарджик има още 5 прекъснати контракта - за река Кълващица, река Луда Яна и нейните притоци. И както се споделя - нека снеготопенето е отмерено и да няма порои.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР