Договор за 10 г. служба в армията вместо досегашните 5

...
Договор за 10 г. служба в армията вместо досегашните 5
Коментари Харесай

Промени в закона: Военните служат поне 10 години или връщат пари на държавата

Договор за 10 година работа в армията вместо досегашните 5 ще подписват курсантите от направление “Военно дело ”. Това плануват промени в Закона за защитата и въоръжените сили, оповестени за публично разискване, оповестява „ 24 часа “.

Обучението на бъдещите офицери се поема от Министерството на защитата. Годишно за тази цел отиват сред 1,2 и 1,5 млн. лева за приблизително 1000 души. Срещу това обаче министерството изисква приключилите да постъпят на военна работа, а в случай че се откажат да учат или да работят, те би трябвало да възстановят парите за образование. С измененията в закона това към този момент ще важи и за задочниците, които до момента трябваше сами да си заплащат. Задължителната работа няма да се ползва за гражданските специалности.

Негодните за военна работа пък към този момент ще се освобождават незабавно след медицинския обзор, гласят още измененията. Процедурата сега е тромава, тъй като, с цел да бъде освободен военният, се чака експертното решение да влезе в действие. А в случай че той реши да апелира, освобождението му може да се проточи с години. Като образец в претекстовете се показва и едно такова дело, почнало преди 3 година, по което към момента няма решение.

Ако брачната половинка, майка на дете до 2-годишна възраст или осиновителка на такова до 5-годишна възраст, се разболее тежко или почине, военният ѝ брачен партньор към този момент ще може да употребява от нейния отпуск, с цел да се грижи за детето. Това право е записано в Кодекса на труда, само че до момента военните не можеха да го употребяват.

Военнослужещи и цивилни чиновници, които не могат да се грижат за възрастните си родители, пък ще могат да ги настаняват в Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак. Макар базата му да е добра, тя се употребява от 10 души приблизително на година, излиза наяве още от претекстовете.

Етикети: Закон за защитата и въоръжените силипромени
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР