Договарянето на минималните осигурителни доходи от бизнеса и синдикатите може

...
Договарянето на минималните осигурителни доходи от бизнеса и синдикатите може
Коментари Харесай

Бисер Петков: Минималните заплати по браншове ще са възможни след 2020 г.

Договарянето на минималните осигурителни приходи от бизнеса и синдикатите може да отпадне след година и да бъде сменено от минимални заплати по сектори. Това съобщи в ефира на БНР общественият министър Бисер Петков.

Синдикатите са създали предлагането, след като за трета поредна година бизнесът бойкотира договарянията за минималните осигуровки по длъжности в икономическите действия. Възможно е също от 2020 година да стартира да работи и механизмът, по който обществените сътрудници да договарят минималната заплата за страната.

„ Това съгласно мен е реалистично, в случай че в действителност се реализира единодушие, да стартира от 2020. Мисля, че има обща настройка да се размени механизмът на минималните осигурителни приходи с договаряне на минимални хонорари. Предложено беше от синдикатите това да става с по този начин наречената „ Класификация А-31 “, която обгръща по-малко стопански действия. Разговорът стартира доброжелателно и аз мисля, че тази доброжелателност и общо схващане би трябвало да даде резултат “, разяснява Петков.

Министърът разгласи, че за първите 5 месеца на годината растежът при минималните осигурителни приходи е 6,9 на 100. До този миг вноските се вършат върху най-малък приход от съвсем 600 лв., което надвишава размера на минималната работна заплата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР