Догодина се чака спад на цените с до 10% -

...
Догодина се чака спад на цените с до 10% -
Коментари Харесай

Едва 1 от 10 в София и Варна може да си купи жилище без затруднения

Догодина се чака спад на цените с до 10% - прогноза на УниКредит Булбанк
В София и Варна жилищата са най-недостъпни - в двата града единствено 10% от семействата с най-високи приходи могат да си разрешат покупка без усложнения. Това демонстрира разбор на УниКредит Булбанк.

Основните заключения от него бяха показани в петък от основния изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева, основния икономист на банката Кристофор Павлов и Юлиан Влахов - шеф “Продукти и услуги ”

Достъпността се пресмята по знак, съгласно който, в случай че с 6-кратния размер на приходите едно домакинство може да си купи парцел, то цената се счита за равновесна. Ако коства по-малко, жилището е подценено, в случай че коства повече - е надценено.

В три града от петнадесетте най-големи - Пловдив, Бургас и Стара Загора - жилище без финансови усложнения могат да си разрешат 20% от семействата. Само в един - Пазарджик, жилищата са налични за 30% от хората. Русе е единственият град от извадката, в който достъпността е 40%.

В други пет града - Сливен, Плевен, Перник, Шумен и Хасково, жилищата са налични за 50% от семействата. Най-лесна се оказва покупката в три града - Велико Търново, Добрич и Благоевград, където 60% от хората могат да си разрешат такава договорка според възприетия метод на премерване.

Пазарът в София прегрява и в случай че наклонността на повишаване на цените се резервира, то в края на 2023-а може да се стигне до балон на пазара.

Анализаторите на банката обаче показват, че подобен към момента няма макар забележимото ускорение на повишаването с 22% на годишна база. В съвсем една четвърт от кварталите в София цените са отчели годишен растеж от над 30 на 100 през третото тримесечие.

Според данните от Национален статистически институт цените на жилищата в София са се удвоили за последните седем години. За същия интервал общият паричен приход на семействата в София е повишен с 26%.

За цялата страна цените на жилищата са нарастнали със 71%, до момента в който общият паричен приход се е вдигнал с 50%. Тези данни показвали, че в случай че приблизително за страната темповете на повишаване на жилищата изпреварват в умерена степен растежа на приходите, то в София ножицата е в пъти по-голяма.

От УниКредит Булбанк предвиждат, че основен фактор за цените на жилищата през 2023 ще е придвижването на лихвите. От разбора излиза наяве, че се чака разноските по ипотечните заеми в левове да набъбнат с към 2%.

Комбинацията от сдържан растеж на лихвите и мощен пазар на труда щели да работят като стабилизиращи фактори за пазара на жилища. Поради това упованията за спад в цените в София да вземем за пример е сред 5 и 10% през идната година. Столицата е градът, в който рискът от поевтиняване бил най-значим поради огромния дял надценени парцели.

Според данните за кредитирането на УниКредит Булбанк междинният размер на ипотечния заем, отпускан от банката, е към 150 000 лв.. 3/4 от изтеглените заеми са за покупка на парцел в София, Пловдив, Варна и Бургас със период над 30 години.

Близо половината от клиентите на банката са на възраст сред 30 и 40 години. Най-често това са фамилии, търсещи първо жилище или искащи да закупят по-голям апартамент, които получават заплата сред 1700 и 2500 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР