Доброволците от ПГПЧЕЕкзарх Йосиф“, които реализират Националната програма за превенция

...
Доброволците от ПГПЧЕЕкзарх Йосиф“, които реализират Националната програма за превенция
Коментари Харесай

Доброволци от ПГПЧЕ по програма „От връстници за връстници” посетиха Център за лечение на зависимости в Габрово 

Доброволците от ПГПЧЕ„ Екзарх Йосиф “, които осъществят Националната стратегия за предварителна защита на използването на наркотични субстанции в учебна среда „ От връстници за връстници “, посетиха Център за лекуване на зависимости „ Св.Илия “-Габрово и обмениха положителни практики със свои връстници. Това стана на 22 и 23 юни 2022 година

Две бяха задачите на мероприятието. В първия ден доброволците да се срещнат с резиденти от Центъра за лекуване на зависимости „ Свети Илия ” – Габрово, както ис доброволците към ПИЦ и ОбСНВ гр. Габрово. Вторият ден включваше свободна културна стратегия: посещаване на първия интерактивен музей в България, разказващ за историята на град Габрово и Музея на хумора и сатирата.

Основното събитие беше срещата на доброволците с хората със зависимости и уредника и мотора на центъра за лекуване на подвластни „ Свети Илия ” Илко Бояджиев.

Всички резиденти споделиха с доброволците по какъв начин се споделят, от къде са и заради каква взаимозависимост са попаднали в центъра. Оказа се, че има хора от цяла България като някои от тях са с повече от една взаимозависимост към субстанции, алкохол, хазарт. Един от резидентите в центъра, постъпил преди една седмица за лекуване, беше безапелационен в това,което им предложи: „ споделяйте с родителите си това,което става с Вас, те са хората, които първи ще ви подадат ръка. ”

Следващата среща за деня беше с младежи доброволци към ПИЦ и ОбСНВ гр. Габрово, с цел да обменят опит, хрумвания, положителни практики и да основат скъпи контакти между тях. Младежите от Габрово посрещнаха връстниците си от Разград в неофициална конюнктура в градинката с мечето.Домакините се бяха постарали и бяха организирали няколко забавни и потребни игри, с които всички се забавляваха.

Вторият ден от престоя в Габрово стартира с визитата в Интерактивния музей на промишлеността, а по-късно и в Дом на хумора и сатирата.

От информация от екипа на ОбСНВ-Разград Габрово е посрещнал и изпратил младежите от Разград със своите предприемчиви и изобретателни хора, запазили духа на предците си и самоуверено с присъщата си продуктивност и доброта продължаващи по пътя на живота.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР