Доброволци от цялата страна протестираха срещу лошите условия в кучешките

...
Доброволци от цялата страна протестираха срещу лошите условия в кучешките
Коментари Харесай

Доброволци протестираха срещу лошите условия в кучешките приюти

Доброволци от цялата страна стачкуваха против неприятните условия в кучешките приюти. Тe упрекват Агенцията за сигурност на храните, че поради законодателни ограничавания не могат да изпращат животни за осиновяване в чужбина.

Биби и Буби са сестричета. Осиновени са от приюта в Дупница.

„ На тези кученца им бяха изядени лапичките от плъхове. Те са били мокри, заболели, гладни и нещастни и инфектирани с болестите”, разяснява Ирина Николовa от протестиращите.

„ Там няма условия даже за обикновено изхранване на животинките. Те не могат нито да спят, нито да играят, както трябва”, съобщи и Ваня Костова.

Въпреки че са прегледани и към този момент имат осиновители в чужбина, не могат да заминат. Според разпореждания на Агенцията по храните преди този момент би трябвало да изкарат 30-дневен карантинен период под наблюдаване в сертифицирания подслон, откъдето са пристигнали.

„ Ако това куче се върне в сертифициран обект, то няма да оцелее”, безапелационна е обаче Ирина.

Проверихме и мястото, откъдето са пристигнали кутретата. Въпреки че ни позволиха да снимаме изискванията в дупнишкия подслон, от управлението по този начин и не пожелаха да застанат пред нашата камера.

От организацията признават за проблеми в общинските приюти, само че са безапелационни, че осиновяване без тяхно наблюдаване не може да има.

„ Няма по какъв начин да стане това от частен парцел. Това животно, което отива при различен притежател, би трябвало да бъде с гаранции за здравен статус. Това е европейското законодателство”, означи Кристина Митева, основен специалист в дирекция „ Здравеопазване и хуманно отношение” в БАБХ.

Природозащитните организации заплашват с нови митинги, в случай че карантинният интервал не бъде отстранен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР