Добросъседските отношения, пътят на страната към ЕС, партньорството със САЩ,

...
Добросъседските отношения, пътят на страната към ЕС, партньорството със САЩ,
Коментари Харесай

Османи: Френското предложение извади РСМ от балканския водовъртеж

Добросъседските връзки, пътят на страната към Европейски Съюз , партньорството със Съединени американски щати, мултилатералното съдействие и икономическата дипломация са били петте съществени целта на външното министерство на Република Северна Македония от встъпването в служба на Буяр Османи през 2020 г. Това съобщи той самият на конференция, на която показа достиженията на министерството по време на мандата си, заяви МИА.

През първите две години от встъпването му на поста са били реализирани няколко основни резултата, най-много в дипломатическите връзки с България.

„ Това, което аз считам за най-важно, е, че българското държавно управление отдръпна прословутата си рамкова позиция за европейската вероятност “ на Северна Македония, сподели Османи. Той напомни, че след българската обсада, траяла две години и половина, е било извършено второ междуправителствено съвещание по силата на контракта за другарство и добросъседство.

Османи сподели, че пробивът е станал вероятен с помощта на френското предложение , което е било дефинирано на основата на предходните три оферти на председателствата на Европейски Съюз за намиране на решение, задоволително и за Република Северна Македония, и за България.

„ Знам, че обществото към момента е разграничено, само че аз съм въпреки всичко уверен, че взехме положително стратегическо решение “, сподели външният министър на Северна Македония. „ Ние успяхме за изведем страната от балканския въртоп в последния миг и я поставихме на необратим път към европеизация и стабилизация и също по този начин към по-добър витален стандарт за нашите жители “, сподели Османи.

Тоя съобщи, че са били реализирани три цели във връзка с Европейски Съюз: македонският език е упоменат без каквито и да било звездички в преговорната рамка, призната от 27-те страни-членки, в това число и България, историческите въпроси не са част от преговорния развой и след 6361 дни като страна-кандидат Северна Македония е почнала договаряния с Европейски Съюз.

Османи сподели, че това, което България е постигнала в двустранните договаряния , е втора междуправителствена конференция под изискване преди отварянето на глава 23, ремонти в конституцията на Република Северна Македония с включването на малцинства в преамбюла и проект за деяние за правата на малцинствата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР