Добронамерени западни ученици и студенти, които пътуват като доброволци в

...
Добронамерени западни ученици и студенти, които пътуват като доброволци в
Коментари Харесай

Дж. К. Роулинг започва кампания срещу благотворителния туризъм в сиропиталища

Добронамерени западни възпитаници и студенти, които пътуват като доброволци в сиропиталища, подкрепят злоупотребата и трафика с деца в тях. Това съобщи английската писателка Дж.К. Роулинг при представянето на акцията си срещу така наречен " доброволнически туризъм " (на англ. voluntourism).

Подпомогнати от дарения и интернационалните помощи, сиропиталищата са привлекателен бизнес, който обезпечава дом за милиони деца. " Но минимум осем от 10 деца в тези домове имат жив родител, който постоянно живее в беднотия, а голям брой деца биват наложително вкарвани в такива домове ", сочат данни на благотворителната органзиация Lumos, учредена от авторката на героя Хари Потър.

" Някои сиропиталища са основани безусловно, с цел да употребяват деца - с други думи децата са тяхната примамка за интернационалните дарения ", съобщи писателката по време на конференцията One Young World.

" Често тези млади (пътешественици) ще си отидат (от тези домове), вярвайки, че са сторили положително и биват ужасени, когато пред тях се показват обстоятелствата и осъзнаят, че може би са съдействали за продължението на тази корист. "

Крайната беднотия, войната и бедствията принуждават голям брой фамилии да се откажат от децата си и да ги оставят за развъждане в домове, твърди организацията Lumos. Много от тях обаче могат да продължат да бъдат отглеждани от своите фамилии или близки, в случай че имат задоволително поддръжка.

При представянето на акцията си #HelpingNotHelping Роулинг бе съпроводена от двама млади души, които са били в сходни сиропиталища и приканиха децата като тях да останат със фамилиите си.

Рут Вачука, която израства в сиропиталище наоколо до светилище за жирафи в Кения, споделя, че е виждала по какъв начин задграничните доброволци са се отнасяли към дома им като към туристическа атракция.

" Можете да си визиите какъв брой доста души идват в Африка, с цел да видят жирафите. Така те отиват в център за жирафи и вършат снимки; идат по-късно в сиропиталището и снимат и мен. Не бива в никакъв случай да разрешаваме децата да наподобяват като туристическа атракция ", споделя тя.

Елуксон Таси, който като дете живее в сиропиталище в Хаити, пък споделя, че е виждал поток от доброволци, идващи с обещания за сигурност и обич, след което обаче си отпътуват и никой в никакъв случай не ги вижда повече.

Кампанията #HelpingNotHelping приканва бизнеса, учебните заведения и университетите да спрат даренията си за сиропиталища, както и да не поддържат, популяризират или вземат участие в сходни визити в домове за деца, лишени от родителска грижа.

Роулинг съобщи, че вместо това младите пътешественици могат да поддържат планове, които се борят с бедността или поддържат дребни общности в потребност.

" Ако тези пари и тази сила бъдат пренасочени в благотворителности и планове, които поддържат общностните услуги или фамилиите, бихме решили този проблем в границите на няколко десетилетия ", споделя тя.

В своите публични рекомендации към пътуващите отвън страната английското държавно управление предизвестява, че доброволчеството в сиропиталища " може да има съществени нежелани последици за сензитивните деца " и " може неумишлено да способства към употребата на деца ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР