Добро утро във вторник! Нов ден e и най-вероятно е

...
Добро утро във вторник! Нов ден e и най-вероятно е
Коментари Харесай

Кое е любимото кафе на испанците

Добро утро във вторник! Нов ден e и най-вероятно е и следващият, който ще посрещнем с ободряваща доза кафе. Звучи ни повече от добре.
 Кафе, капучино, историята му и по какъв начин да си го приготвим като експерти
Голямата загадка на капучиното

Италианците знаят за какво

Миналата седмица за тематичното ни " странствуване " из усетите на кафето заложихме на капучиното, което си е откритие на италианците. А пък тази отиваме още малко по на запад - в Испания. Тъкмо оттова е вторият тип кафе, за който идва ред да разкажем.

Нарича се кортадо и названието му произлиза от испанската дума за глагола " нарязвам " - cortar. Има се поради, че кафето е доста, доста ситно смляно. И тъй като то би трябвало да е тъкмо такова, с цел да се получи хубаво еспресо, следва да прибавим, че с цел да си приготвим кортадо по този начин, както испанците го избират, с изключение на доза еспресо, ни е належащо и мляко. То е неразделна част от кортадото, тъй като омекотява киселинността на кафето.
 Снимка 586892

За да се получи съвършената естетика във усета, ни би трябвало колкото количество кафе, също толкоз и мляко. Пропорцията е 1:1. Важно е обаче добре да стоплим млякото преди да го сипем в чашата, само че и да внимаваме пяна да не попада в нея. Поне по този начин е по рецептата на испанците. Явно те тъкмо по този начин обичат да пият кафето си - да усещат усета на еспресото, като млякото не го засенчва доста, доста.

Когато количеството кафе и мляко са по равно, се получава безпрепятствено, неустоимо кремообразно кортадо, което за разлика от капучиното не трябва да има пластове. Хомогенното комбиниране на двете съставки гали небцето - усетът не е нито прекомерно натоварен, нито прекомерно млечен.

Очарованието на кортадото е също и в това, че е в идеална доза като за сутринта. Повече е като количество от еспресото, което съвсем постоянно се изпива на един мирис, а и е по-малко от капучиното. То пък от своя страна допуска да му отделим повече време, с цел да му се насладим заран рано.
 Кафе, папа Климент VIII и историята на тази “дяволски вкусна напитка ”
Какво не знаем за кафето

Освен че е било наричано “дяволска напитка ”

Кортадото може да познаем и по размера на чашата. То нормално се сервира в дребна до междинна стъклена или порцеланова чаша. Това предписание съблюдават в множеството кафенета по света, та даже и в по-експериментаторски настроените, написа Tasting Table.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР