Добрите резултати на хотелския пазар в София през последните години

...
Добрите резултати на хотелския пазар в София през последните години
Коментари Харесай

В София вече масово бизнесмените инвестират в...

Добрите резултати на хотелския пазар в София през последните години насърчиха вложенията в бранша, изключително в сегмента на брандираните висококатегорийни хотели.

До 2021 година следва откриването на три първокласни хотела в столицата, с което предлагането на стаи в най-високата ценова категория в София ще нарасне с близо 50%, демонстрира разбор на консултантска компания на пазара на парцели.

Очакванията са отварянето на новите хотели да отговори на съществуващата потребността от вложения в петзвездния сегмент. В резултат ползата на вложителите към отваряне на нови площи ще се насочи към междинния ценови клас хотели, предвиждат от компанията.

През предходната година набъбнаха както цените на нощувките в 4- и 5-звездните хотели в столицата, по този начин и заетостта на стаите. В съпоставяне с година обратно са регистрирани приблизително 3,1% повече нощувки, което е съпоставимо с растежите от предходните години.

Според изследването на компанията причина за това повишаване е увеличеният брой самостоятелни пътувания по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на предходната година за сметка на груповите визити. По данни на компанията междинната претовареност в хотелите с 4 и 5 звезди през предходната година е достигнала 65%.

Средните цени на нощувките при 5-звездните хотели в София са достигнали 114 евро през предходната година, а при 4-звездните – приблизително 63 евро, демонстрира изследването на компанията. При по-ниската категория хотели растежът на цените е бил осезаемо по-висок спрямо петте звезди.

Според Пламен Бачев, сътрудник и управител „ Консултиране и оценки “ в компанията, пазарът сега не съумява да задържи достигнатите през 2018 година ценови равнища във високия клас хотели, защото София не може да предложи богат на събития и конференции календар.

Европейското председателство на България през първата половина на 2018 година е довело до над 21% междинен растеж в цените на нощувките в 4- и 5-звездните хотели в София, демонстрира изследването.

Данните се базират на анкета измежду мениджърите на висококатегорийни хотели в София и пазарни наблюдения.

Безпрецедентният растеж на цените през 2018 година се дължи главно на засилената бизнес и конферентна интензивност по време на европейското председателство. Този резултат добавя възходящото развиване на хотелския пазар в София от последните години, с помощта на икономическия растеж и популяризирането на града като туристическа дестинация.

„ Изминалата година бе част от продължаващата възходяща наклонност на хотелския пазар, която докара до гладко възобновяване на равнищата на претовареност и цените след годините на икономическа рецесия. Ценовият растеж през 2018 година обаче бе по-скоро еднократен резултат от основно за пазара събитие, без аналог досега.

Подобно развиване следим и в прилежаща Румъния, която пое европейското председателство при започване на 2019 година “, разяснява Пламен Бачев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР