Добрите новини за цената на природния газ продължават. Котировките в

...
Добрите новини за цената на природния газ продължават. Котировките в
Коментари Харесай

Цената на природния газ ще падне с цели 18%

Добрите вести за цената на природния газ не престават. Котировките в Европа вървят надолу и с помощта на това следващо поевтиняване ще има и у нас.
Комисията за енергийно и водно контролиране разиска през днешния ден предлагането на " Булгаргаз " за 18% намаляване от идния месец. Това значи, че цената ще падне до към 58 лв. за мегаватчас (MWh). КЕВР ще се произнесе дефинитивно на закрито съвещание на 1 март.
По-рано, в средата на февуари, " Булгаргаз " показа планирани калкулации, които предвиждаха по-малко понижение на цената - с 12% до 62,39 лева/MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).  
Председателят на КЕВР Иван Иванов изясни - има съществено понижение на цената на ценообразуващия показател ТТФ европейската газова борса (Dutch TTF Natural Gas Futures Pricing). 
На 1 март " Булгаргаз " ще внесе окончателното си предложение, след което КЕВР ще утвърди цената за месеца. 

ПРИЗИВ 
По мотив понижението на цената на природния газ за следващ месец омбудсманът Диана Ковачева прикани ръководителят на КЕВР незабавно да преразгледа и понижи контролираните цени на топлинната сила.
Към 1 март т.г. ще бъдат изпълнени условията на наредбата за контролиране на цените на топлинната сила за съществуване на „ значително изменение сред избраната от КЕВР планирана цена на природния газ за регулаторния интервал по отношение на постигнатата и прогнозната такава за оставащия период на интервала “ в размер над 15%, показва Ковачева.
Омбудсманът е сезирала ръководителя на комисията за  множеството тъжби от битови клиенти против прекомерно високите месечни сметки за парно през сегашния отоплителен сезон. Прегледът на предоставените от жителите документи показвал, че главната причина за образуването на тези повишени сметки са рекордно високите цени на топлинната сила, одобрени от КЕВР за регулаторния интервал 1 юли 2023 година – 30 юни 2024 година
Ковачева дава образец с потребителите на „ Топлофикация София “, които този сезон заплащат исторически най-високата контролирана цена на топлинната сила - 137,93 лева./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от публичния снабдител в размер на 71,08 лева./мВтч (без ДДС) за февруари.
Тя напомня и данни на КЕВР, съгласно които прогнозната цена на природния газ за интервала 1 юли 2023 година – 30 юни 2024 година е 88,12 лева./мВтч. В същото време отчетните цени на синьото гориво са надалеч по-ниски - за третото тримесечие на 2023 година са 61,20 лева./мВтч, а за четвъртото тримесечие – 76,68 лева./мВтч, до момента в който за първото тримесечие на 2024 година отчетните цени за природния газ към този момент са 70,36 лева./мВтч (за януари – 77,60 лева./мВтч, за февруари – 71,80 лева./мВтч и по план на КЕВР за март – 62,39 лева./мВтч).
Ковачева акцентира още, че на Европейската енергийна борса цените на въглеродните излъчвания също са доста по-ниски от плануваната от КЕВР стойност 88,00 евро/тон.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР