Добринище излиза на протест срещу Решение от 23. 12. 2023

...
Добринище излиза на протест срещу Решение от 23. 12. 2023
Коментари Харесай

Добринище на протест срещу решение на ОБС Банско 

Добринище излиза на митинг против Решение от 23. 12. 2023 година на Общински Съвет община Банско по отношение на смяна на Общ Устройствен План на община Банско в местността „ Логовете “.
С гласуваната смяна на общия организационен проект (ОУП) на община Банско тази околност „ Логовете “ от територия за спортна инфраструктура се трансформира в урбанизирана територия без да е направено публично разискване по въпроса и без да има направена Оценка за въздействието върху Околната среда на тази смяна.
Исканите параметри на застрояването до 10% ще унищожат отчасти гора, която в по-голямата си част е горскостопанска зона към ДГС Добринище и е с 80 годишни дървета. Новоизградената легловата база ще нарастне до стотици спални места в без да има обезпечени благоприятни условия за водоснабдяване и канализация,смятат хората от Добринище, заливащи с тъжби регионалния шеф Стоян Христов.
Според тях с това си деяние Общински съвет Банско насочва потока от туристи леглова база в този нов урбанизиран регион край начална станция на лифта, на 12км от Добринище, с което ще лиши град Добринище от прехранване и занаят.
Самите земи в зоната с искане за смяна на Общ устройствен план попадат под възбрана за строителството според Закона за горите, и за тези земи тече процедура на ЕК за Нерегламентирана Държавна помощ - SA. 26212 (11/C) (ex 11/NN — ex CP 176/A/08) и SA. 26217 (11/C) (ex 11/NN — ex CP 176/B/08) — Предполагаема помощ под формата на подмяна на благосъстоятелност върху частно притежавани горски парцели с държавни.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР