Добрич. Възпитаници на СУ П. Р. Славейков“ са завоювали втора

...
Добрич. Възпитаници на СУ П. Р. Славейков“ са завоювали втора
Коментари Харесай

Добрич: Възпитаници на СУ „П. Р. Славейков“ завоюваха втора награда на национален конкурс с драматизацията на „Радини вълнения“ по Вазов

Добрич. Възпитаници на СУ „ П. Р. Славейков “ са завоювали втора премия на народен конкурс с драматизацията на „ Радини безредици “ по Вазова. Това заяви в предаването „ Всички в час “ на Радио „ Фокус “ Марияна Калчева, учител в учебното заведение в Добрич и началник на креативния екип. Драматизацията на „ Радини безредици ”, показана от учениците от 6 д клас на СУ „ П. Р. Славейков ”, с класен началник Марияна Калчева, е отличена с втора премия на Националния училищен конкурс „ Вазовата България ”. Официалното награждаване се е състояло преди броени дни, като край на тържествата, отдадени на 168 години от рождението на Иван Вазов, в Къщата – музей на великия възрожденец в Сопот. Конкурсът „ Вазовата България “ се организира за четвърта поредна година и е под патронажа на министъра на образованието, а специфичните награди са обезпечени от Министерство на културата. Номинациите са в разнообразни категории - рисунка, персонално творчество, презентация, декламация, драматизация. Участвали са възпитаници от 5-ти до 11-ти клас. Свои произведения са изпратили и деца от неделните български учебни заведения в Осло, Норвегия и Реос, Испания. На тържественото връчване на премиите са участвали кметът на Сопот, ръководителят на Общинския съвет, проф. Боян Биолчев, притежател на Вазовата премия за възрастни тази година и доцент доктор Григорий Вазов, почетен жител на Сопот и правнук на Иван Вазов.
Учениците от 6 д клас на добричкото учебно заведение са показали за пръв път своята драматизация пред славейковци в навечерието на Националния празник и 140 години от Освобождението на България. За специфичното присъединяване в състезанието фрагментът от Вазовата творба е бил сниман във Възрожденското учебно заведение на Регионалния исторически музей в добруджанския град. Участвали са над 20 деца. Шестокласниците сполучливо са се превъплътили в героите и са съумели да пресъздадат възрожденските вълненията и трепети на Радините ученички и обществото в едно малко градче - Бяла църква, по време на годишния изпит. С достоверните си дрехи дребните самодейци са пренесли публиката в епохата на Възраждането и атмосферата на българското възрожденско общество. Младите артисти са се слели със своите герои и с майсторското осъществяване на функциите са съумели прочувствено да влияят на журито, което ги е оценило почтено. Искрени благодарности шестокласниците и техният класен началник насочат към Николай Колев, някогашен ученик на СУ „ П. Р. Славейков ”, в паралелката по публицистика, който сега е оператор към една от българските национални малките екрани и който безплатно е снимал лентата за присъединяване в състезанието. На тържеството по награждаването славейковци са били показани от техния възпитател и началник Марияна Калчева. Председателят на Общинския съвет на Сопот е връчил на Марияна Калчева премиите за 6 д клас, а те са грамота, тонколони за компютър, книги и ваучер за посещаване на музеите в Сопот - Къщата музей, Радиното учебно заведение, метоха и Етнографската къща. Малките артисти са единомислещи, че креативната работа ги е научила на редица добродетели, споделиха също, че с наслада биха се присъединили и в други сходни просветителни форми и напълно откровено означиха, че този триумф те дължат основно на своя класен началник Марияна Калчева, която ги е въодушевила и превела през нелекия път на театралното олицетворение на обичани от българите литературни герои.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР