Добрич. Регионалният исторически музей (РИМ) в Добрич с подкрепата на

...
Добрич. Регионалният исторически музей (РИМ) в Добрич с подкрепата на
Коментари Харесай

С мини-възстановка ще бъдат почетени герои от Априлското въстание на 29 май в Добрич

Добрич. Регионалният исторически музей (РИМ) в Добрич с поддръжката на РК „ 46-и пехотен Добрички полк ” и с присъединяване на Народно читалище „ Български искрици ” и РК „ Седми Преславски полк ” провежда на 29 май мини-възстановка на епизоди от Априлското въстание в Северна България. Това оповестиха от пресцентъра на РИМ-Добрич . Спектакълът е озаглавен „ Към безсмъртието по-прекия път ”.

Ще бъдат показани в живи картини залавянето и съденето на ръководителите на революционните комитети в Севлиево, Габрово и Ново село – Стефан Пешев, Еким Цанков и Никола Дабев. Възстановката е тематично обвързвана с краткотрайната галерия „ Пред олтара на свободата ” на РИМ – Добрич, която е подредена в зала „ Възраждане ” в Художествената изложба и може да бъде прегледана до 5 юни.

С нея ще бъде почетена паметта на героите от Априлската епопея в навечерието на 2 юни – Денят на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България. Публиката ще има опция да види „ в деяние ” достоверни оръжия от епохата, дрехи и униформи, ушити по истински мостри, и да се запознае с персоналната Голгота на трима млади мъже, обрекли се да служат на народа си и поели по пътя на безсмъртието. Около 20 възстановчици дружно с деца, ръководители и родители от Народното читалище за занаяти и практическа история ще върнат феновете към бунтовната пролет на 1876 година Възстановката ще се организира в две елементи. Първата ще стартира в 14.00 ч. в АЕМО „ Старият Добрич ”. Втората част е с начало 16.00 ч. в зала „ Възраждане ” на Художествената изложба.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР