Добрич. На 8 февруари 2022 г., Местната инициативна група Тервел-Крушари“

...
Добрич. На 8 февруари 2022 г., Местната инициативна група Тервел-Крушари“
Коментари Харесай

Осигурена е финансова подкрепа за земеделските стопани в общините Тервел и Крушари в област Добрич

Добрич. На 8 февруари 2022 година, Местната инициативна група „ Тервел-Крушари “ е стартирала втори банкет на планови оферти по подмярка 4.1. „ Подкрепа за вложения в аграрни стопанства “ към Стратегията за ВОМР. Това заяви Искра Димова, специалист „ КИЛ “ в Областен информативен център - Добрич, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Финансирането е по Програмата за развиване на селските региони 2014 – 2020 година, посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Бюджетът на мярката, след първи банкет е 238 854,24 лева, и е ориентиран към подкрепяне развиването на земеделските стопанства, въвеждане на нови технологии и рационализация на производството и привеждане към стандартите на Европейския съюз и възстановяване на изискванията на труд. Ще бъдат подкрепени аграрни стопани физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които са микро, дребни или междинни предприятия, и стопанството им не е по-малко от левовата равноценност на 8000 евро, измерено в общоприет индустриален размер.

На стадий кандидатстване юридическите лица е належащо да потвърдят приход от земеделска активност и/или присъединяване и подкрепяне по Схемата за единно заплащане на повърхност. Когато претендентите са основани до една година преди кандидатстването, и ще приготвят планове с вложения в секторите „ Животновъдство ”, „ Плодове и зеленчуци ”, „ Етерично-маслени и медицински култури “ и „ Технически култури ”, няма да се ползват критериите за най-малък СПО от 8000 евро и за доказване на приход от земеделска активност.

Важно изискване е едноличните търговци, юридическите лица и физическите лица да имат седалище или надлежно непрекъснат адрес на територията на деяние на МИГ „ Тервел – Крушари “, и да реализират дейностите по плана на територията общините Тервел и Крушари. Минималният предел на безвъзмездната финансова помощ за едно планово предложение е 2 000 лева, а оптималният - 96 000 лева Безвъзмездната финансовата помощ е в границите от 40% до 60% от общите възможни разноски по плана.

Финансовата поддръжка по мярката може да бъде вложена в закупуване или придобиване, строителство или възобновяване на здания и друга недвижима благосъстоятелност (земя), закупуване и/или инсталиране на нови машини, уреди и съоръжение и основаване и/или презасаждане на трайни насаждения и етерично-маслени култури, в това число трайни насаждения от десертни лозя.

Допустими са и вложения за уреди или съоръжение, нужни за производството на мед и други пчелни родукти, както и за развъждането на пчели-майки. Могат да се закупят профилирани аграрни транспортни средства (камиони, хладилни транспортни средства за превозване на продукция и др.), уреди и съоръжение за напояване в стопанствата (резервоари, сондажи, системи за капково напояване) и други Производителите ще могат да съфинансират разноските за предпроектни изследвания, такси, възнаграждения за архитекти, инженери, консултантски услуги и други

Проектните оферти би трябвало да бъдат подадени до 14.03.2022 година, 17,30 ч., по електронен път с Квалифициран електронен автограф (КЕП) посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН 2020) - https://eumis2020.government.bg. Условията за кандидатстване и осъществяване са оповестени на страницата на ИСУН 2020 https://bit.ly/3BdktZt.

Кандидатите могат да задават въпроси и да желаят спомагателни уточнения до 3 седмици преди крайния период за подаване на планови оферти, на следната е-поща: [email protected]. Писмените уточнения ще бъдат дадени в период до две седмици преди приключването на периода за кандидатстването.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР