Добрич. Изложба Огнена магия“ - арт пирография на Ивелин Митаков

...
Добрич. Изложба Огнена магия“ - арт пирография на Ивелин Митаков
Коментари Харесай

Изложбата „Огнена магия“ на Ивелин Митаков ще бъде открита в Етнографска къща - Добрич на 17 май

Добрич. Изложба „ Огнена магия “ - арт пирография на Ивелин Митаков ще показа Етнографска къща - Добрич, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . За първи път в добруджанския град ще бъде открита неповторима галерия на aрт пирография на Ивелин Митаков, който работи в ножарския дюкян в АЕМО „ Старият Добрич “. Изложбата „ Огнена магия “ ще бъде открита на 17 май от 17.30 часа в Етнографска къща.

Творецът е един от малцината в България, който може да борави на извънредно високо равнище с пирограф и владее до съвършенство изкуството да написа с огън. Пирографията, позната още като „ горещо гравиране “ е самобитно изкуство на изобразяване върху дърво посредством обгарянето му с гореща игла. Терминът значи „ пиша с огън “ и произлиза от гръцките „ пирос “ - огън и „ графос “ - пиша. Смята се, че пирографията датира още от праисторията, когато първите хора са създавали рисунки от овъглените остатъци от пожари. Най-широко публикуваният обичаен инструмент през днешния ден е по този начин нареченият пирограф, който употребява електричество, с цел да генерира задоволително топлота във върха.

В взаимозависимост от типа на върха, който се употребява, температурата, метода, по който желязото се ползва към материала, се реализира повече или по-малко интензитет на изгорения отпечатък и затова разнообразни тонове и нюанси - от меко кафяво до безусловно черно. Интересното при тази техника е, че не е допустима промяна, тъй като дървото изгаря, всяка неточност е съдбовна и би трябвало да се стартира изначало. Затова и прекомерно малко са хората в България, които могат да се нарекат експерти в тази област.

Ивелин Митаков е роден в Добрич. Завършила е Техникум по строителство, компетентност „ Архитектура “ и ВПИ в Благоевград. Първите си стъпки в пирографията прави като студент още през 1984 година като получава оценки за най-хубава работа в Благоевград и за най-хубава сред всички университети в България. Член е на Задругата на майсторите, има две майсторски свидетелства от Националната занаятчийска камара. Вече повече от 30 години извънредно надареният занаятчия сътворява прелестно благосъстояние от облици и картини и изписва с огън върху тях своите художествени откровения, откривайки ентусиазъм и креативен хрумвания в неповторимите тракийски съкровища и в пленителната хубост на Нефертити, в сюрреалистичните картини на Салвадор Дали. През 2016 година част от неговите пирографии са показани в залата на кралската маза в Държавния културен институт „ Двореца “ в Балчик и в продължение на две години събират възхищението на българските и задгранични посетители. От няколко години Ивелин Митаков е стопанинът на ножарското ателие в АЕМО „ Старият Добрич “, където създава неповторими като вариация материали и декорация ножове.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР