Добре е дезинфекцията в храмовете да се извършва с повишено

...
Добре е дезинфекцията в храмовете да се извършва с повишено
Коментари Харесай

Реставратори: Дезинфекцията уврежда иконите

Добре е дезинфекцията в храмовете да се прави с нараснало внимание, предлагаме всяка икона, която има допир с гости, да бъде под защитно стъкло. Това съобщи пред БГНЕС Милена Донкова, която управлява лабораторията по консервация и реституция на Националната изложба.

Реставраторите се притесняват, че третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности с препарати, съдържащи хлор или незадълбочено дейни субстанции, както и такива на алкохолна основа, може да докара до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дълготраен проект - и до трайно увреждане на творбите на изкуството.

Донкова изясни, че точно затова експертите по консервация са написали рекомендация към църквата с гледище дезинфекцията на храмовете да се прави с нараснало внимание. Тя акцентира, че поддържа усилената стерилизация, която се прави в изискванията на пандемия. Според нея обаче дезинфекцията би трябвало да се прави оптимално следено, защото там има доста творби на изкуството. Голяма част от тези произведения, които влизат в пряк контакт с посетителите, са иконите, тъй че на тях би трябвало да се обърне по-сериозно внимание, що се отнася до дезинфекцията, изясни Донкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР