Добре е, че ръководството на БСП започна консултации за съставяне

...
Добре е, че ръководството на БСП започна консултации за съставяне
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Необходимо е да има споразумение за подкрепа на бъдещ кабинет


Добре е, че управлението на Българска социалистическа партия стартира съвещания за сформиране на държавно управление, тъй като е за предпочитане да се излъчи кабинет от Народното събрание, разяснява служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов в предаването „ Още от деня “ на Българска национална телевизия.

Според него обаче оттук насетне би трябвало да бъдат сложени още въпроси и да се търсят решения, тъй като „ би трябвало да се стесни общият знаменател, т.е. да не се отива към включване на голям брой тематики и проблеми, защото това рискува да раздалечи позициите на обособените партии “.

„ Виждаме, че подобен резултат се реализира от прословутата декларация, която първата политическа мощ показа. В нея има даже взаимоизключващи се позиции, защото те наподобява са събрали механично това, което са постигнали, най-малко частично, от диалозите с другите партии. Това значи фокусиране върху по-малко проблеми, които имат национално значение. Но то от своя страна води и условието за стеснен във времето мандат, по който да се направи равносметка дали това, което е заложено, е реализирано и оттова нататък да се търси продължение на доверието или друга политическа развръзка “, изясни Стоилов.

Задълбочаващите се проблеми в енергетиката, засилващата се инфлация във връзка с цените на съвсем всички артикули и услуги, бежанската рецесия, наводненията в Европа, новата вълна на пандемията – са част от проблемите, които правосъдният министър изброи.

„ Т.е. належащо е всичко това да се обхване в една ефикасна законодателна уредба и организационни дейности, които да ни разрешат да живеем в свят от редуващи и комбиниращи се рецесии “, сподели Стоилов.

" Не може, когато гласоподавателите са дали мандат и са подредили политическите сили по метод, който допуска търсене на някакво единодушие - може да е минимално, може да е за по-кратък интервал, някой да претендира да разполага с ножа, хляба и сиренето. Няма такава обстановка, въпреки че може би част от народа счита, че би трябвало да се постъпи по точно този метод ", посочи Янаки Стоилов.

За него е належащо официализирано съглашение за поддръжка. „ То е ориентир както за неговите реализатори, по този начин и за хората, до които се адресира. Дали ще бъде двустранно или многостранно сред партиите, които са подготвени да поддържат кабинет, бягството от подобен формален ангажимент основава даже усещането, че други ползи могат да преобладават. Защото прекомерната независимост за изпълнителите, защото те имат напълно отговорността да излъчат своите представители в изпълнителната власт, може да значи други фактори, които да диктуват волята или най-малкото неналичието на опит да направи допустимо прокарването на корпоративни ползи “, изрази терзания Янаки Стоилов.

По думите му всички партии, които биха подкрепили избора на държавно управление, ще поделят политическата отговорност. „ Единственото, което разграничава водещата партия, е, че тя напълно носи отговорност за персонажите, които включва във властта. И би трябвало да се каже, че оценката за тях ще бъде съгласно техния професионализъм и интегритет, т.е. че няма да обслужват ползи, разнообразни от тези, които се декларират “, сподели Стоилов.

Той изрази удовлетворение от това, че от десетилетия в България не е имало държавно управление, което събира поддръжката на повече от половината български жители. Но политическа преценка на партиите е дали едни или други министри от служебния кабинет ще продължат в постоянен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР