Добрата новина от тези избори е само една: невероятният успех

...
Добрата новина от тези избори е само една: невероятният успех
Коментари Харесай

Познавач на България за изборите: Шест лоши и само една добра новина


" Добрата вест от тези избори е единствено една: невероятният триумф на " Продължаваме промяната " още при първото им присъединяване. Но една лястовица пролет не прави. " Д-р Клаус Шрамайер, някогашен посланик в България, разяснява изборите.

Кирил Петков и Асен Василев

Дъждовни води: Г-н Шрамайер, коя е положителната и коя е неприятната вест?

Клаус Шрамайер: Виждам няколко неприятни вести от тези избори. Те са: ниската изборна интензивност, оставането отвън Народното събрание на „ Изправи се БГ! Ние идваме “, неприятният резултат на „ Демократична България “, и съвсем ненамаляващата известност на ГЕРБ. Но най-лошото е, че ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане ", Българска социалистическа партия и непредвидимата Има Такъв Народ взимат над 50 % от гласовете. В този смисъл България изрази напълно неразбираемо, в случай че изобщо, желанието си за смяна.
Редакцията предлага
А положителната вест е единствено една: невероятният триумф на „ Продължаваме промяната “ (ПП) още при първото им присъединяване. Но една лястовица пролет не прави. Този техен триумф може и да не е задоволителен за сформиране на държавно управление. Това е триумф, извоюван за сметка на другите новаторски партии.

Дъждовни води: Изглежда прекомерно малко българи са осъзнали какъв брой значимо беше да гласоподават на тези избори, откакто изборната интензивност беше толкоз ниска. Как си го обяснявате?

Шрамайер: Ниската изборна интензивност явно се дължи на умората на гласоподавателите: три поредни избора за една година, четири с президентските, са прекалено много. Още повече, че предходните два парламентарни вота не доведоха до нищо. И след тези избори съставянето на държавно управление е под въпрос.

Дъждовни води: А дали след безспорната победа на „ Продължаваме промяната " най-сетне ще се случи тази жадувана смяна?

Шрамайер: Ще зависи от това дали Политическа партия ще съумеят да сформират държавно управление. Освен от Демократична България, за задачата те ще се нуждаят и от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия.

Дъждовни води: След изборите. Как ще го коментирате?

Шрамайер: Причината за това е слабият избирателен резултат на Демократична България. А той пък се дължи евентуално на това, че " Демократична България ", както и останалите новаторски партии, не съумяха да се договорят да се явят дружно на изборите с " Продължаваме промяната ", в което имаше доста смисъл. Тогава и " Изправи се БГ! Ние идваме! " нямаше да изгубят гласовете си.

Дъждовни води: Кои са главните губещи на тези избори? Какво значи да вземем за пример резултатът на „ ИТН "? Дали това е краят на тази партия?

Шрамайер: Слави Трифонов загуби 15% от гласовете, които беше спечелил на изборите от 11 юли. С това този „ сапунен мехур " дефинитивно се спука.

Дъждовни води: " Възраждане " - една партия, която слага под въпрос участието на България в Европейски Съюз и в НАТО, влиза в Народното събрание. Лошо предвещание ли е това за България?

Шрамайер: Успехът на " Възраждане " демонстрира, че старите сили не престават да са мощни.

Дъждовни води: На два пъти съперниците на Борисов, които се пробват да „ изчегъртат " неговия модел на ръководство, не съумяха да се схванат за общи дейности. Смятате ли, че са се поучили от грешките си? И допустима ли е, съгласно Вас, четворна коалиция с присъединяване на Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия?

Шрамайер: Ще зависи от това дали в Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ най-сетне ще се наложат рационалните сили. Засега няма такива индикации.

Дъждовни води: В новия български парламент влизат седем политически партии. Как ще се отрази това на търсенето на парламентарно болшинство и на сформирането на държавно управление?

Шрамайер: При седем партии ще имаме хетерогенност, която ще основава проблем след проблем.

Д-р Клаус Шрамайер е някогашен зам.-посланик на Германия в София

Дъждовни води: Накрая един въпрос и за президентските избори, на които, подсилен от ГЕРБ. Предрешен ли е този избор - или към момента може да се случи нещо до балотажа?

Шрамайер: Радев впечатлява с рационалната си политика и най-много с избора си на служебни държавни управления, които свършиха добра работа. Изненадващо реализира слаб резултат. В България борците за правова страна към момента не печелят избори.

В допълнение да кажа и това: доста налага се в България бързо да се сформира държавно управление - в това число с цел да вдигне София ветото си против Скопие. Защото търпението на Брюксел към този момент е изчерпано.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР