Добрата новина е още от миналата година, още от встъпването

...
Добрата новина е още от миналата година, още от встъпването
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Разчитаме на учителите да се справим с най-значимите обществени предизвикателства

Добрата вест е още от предходната година, още от встъпването в служба на държавното управление. Ние се ангажирахме, обещахме двойно нарастване на възнагражденията в границите на 4-годишния мандат. Това е доста сериозен ангажимент към учителите от позиция на бюджета, близо милиард и 400 милиона в допълнение. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „ Лице в лице”.

„ Можете да си визиите какъв брой висока различна стойност имат те, какъв брой доста други неща могат да се създадат, само че ние казахме, че учителите са най-важни, тъй като на тях разчитаме да се оправим с най-значимите публични провокации – да прекратим възпроизвеждането и неграмотността от потомство в поколение”, добави той.

Министърът заяви, че минималната заплата, която сега е 760 лева за преподавател и за младши преподавател, става 920 лева Приблизително с към 20% порастват възнагражденията. Толкова разрешават тези средства – 330 млн. на годишна база да бъдат увеличени възнагражденията, разясни Красимир Вълчев.

Той заяви, че са увеличени средствата за подготовка на учителите.

" Може би това, което в най-голяма степен може да се види като политика, тъй като всички политики, които вършим в системата, допускат ние да имаме по-добре квалифицирани учители, все по-трудно можем да разчитаме единствено и само на квалификацията им от университета ".
Стартовата учителска заплата става 920 лева Увеличението е планувано от 1 януари 2019 година, само че при положително финансово осъществяване на бюджета може да влезе в действие от есента
По думите му последните десетилетия има увеличаващ се брой на децата от проблематични и от уязвими групи .

„ Разчитаме на учителите да създадат по този начин, че всички деца да бъдат дейно включени в просветителната система, да придобият познания и умения, които да бъдат съответстващи на пазара на труда и да ги създадат положителни жители и положителни хора”, сподели още просветителният министър.

Новината през днешния ден е, че е подписан Колективен трудов контракт , добави Красимир Вълчев.

" Такъв подписваме обществените сътрудници в отрасловия съвет за Тристранно съдействие – това са синдикалните организации, организациите на шефовете в системата на предучилищното обучение. Ние просто превърнахме в съответни цифри този ангажимент. Иначе последно го препотвърдихме преди месец и нещо, когато на Министерски съвет одобрихме средносрочната прогноза за интервала 2019 – 2021 година, в която се вижда, че всяка от идващите години имаме планувани по 330 млн. лева в допълнение по отношение на всяка една от предходните ", сподели той.

Образователният министър разясни, че са постигнали съглашение да усилят в оптималната степен главните хонорари , като се резервира тежестта на обособените типове спомагателни хонорари, които са значими – примерно за класно управление или за добита професионално-квалификационна степен, за работа с деца със специфични просветителни потребности.

" Минималната заплата, която сега е 760 лева за преподавател и за младши преподавател става 920 лева Приблизително с към 20% порастват възнагражденията. Толкова разрешават тези средства, които ви споделих – 330 млн. на годишна база да бъдат увеличени възнагражденията ", сподели Красимир Вълчев.

По думите му в одобрения от Народно събрание държавен бюджет за 2018 година не са планувани средства за авансово нарастване.

" Може би упованията са, тъй като предходната година бяха предоставени спомагателни средства, изтеглихме малко това нарастване, към този момент приказваме от 1 януари 2019 година ".

По въпроса за другите хонорари Красимир Вълчев посочи, че няма нови типове спомагателни хонорари .

" Има голям брой спомагателни хонорари в системата. Те са свързани както с годините, както всяка система, знаете, си има по този начин наречения клас прослужено време, % прослужено време, той си остава същия.

Увеличени са средствата за подготовка на учителите, може би това, което в най-голяма степен може да се види като политика, тъй като всички политики, които вършим в системата, допускат ние да имаме по-добре квалифицирани учители, все по-трудно можем да разчитаме единствено и само на квалификацията им от университета.

Въвеждаме нови образователни стратегии, желаеме цифровите умения в по-голяма степен да бъдат засилени и то не просто умения за прилагане на цифрови устройства. Има голям брой тематики, които допускат непрекъсната подготовка. Учителската работа е такава, че допуска една непрекъсната квалификация”, сподели министърът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР