Добър вечер, утре температурата в София ще бъде до 8

...
Добър вечер, утре температурата в София ще бъде до 8
Коментари Харесай

Борбата с мръсния въздух в София - намеренията на общината

Добър вечер, на следващия ден температурата в София ще бъде до 8 градуса, а равнищата на фини прахови частици ще са над 200 µg/m3 или 4 пъти над нормата. От Столичната община приканват жителите да не употребяват персоналните си коли, а градския превоз. Забранява се навлизането в цялата синя зона, само че паркирането ще бъде позволено в крайните десни проекта на булевардите " България ", " Никола Мушанов " и " Константин Величков ".

Така би звучала прогнозата за времето в най-малко една телевизия, която Столичната община е съумяла да убеди да оповестява тази информация. Това е една от концепциите за справяне с мръсния въздух, възприети от общината в ограниченията, гласувани от общинския съвет на 25 януари. Разговорите с представители на трите малките екрани с народен ефир занапред предстоят.

Призивите към жителите да не употребяват колите си, възбраната за паркиране или влизането в центъра са част от ограниченията. От общината прецизираха, че с цел да изпълнят някои от тях, като възбрана за придвижване на коли в центъра и безвъзмезден градски превоз, ще са нужни промени в Закона за придвижване по пътищата и Закона за общественото подкрепяне, които кметът на София Йорданка Фандъкова ще инициира.

Обещания без период

С промените в първия ще се желае въвеждането на стикери за колите, от които ще си проличава какво количество нездравословни излъчвания отделят. Промените в закона за общественото подкрепяне ще се търсят способи да се насърчи отоплението с горива, които не замърсяват въздуха. От общината не съумяха да отговорят дали са нужни промени в други закони.

Ще се търсят разновидности да се финансира подмяната на печките за отопление на семейства в региони на София, където се употребяват горива с високо наличие на сята и пепел. Идеята е замърсяващите горива да се сменят с пелети. Вече върви пилотна стратегия с тази цел в регион " Нови искър ", където се чака да се подменят 30 печки.

В бъдеще с изключение на от малките екрани, жителите на града ще получават " прогнозата за въздуха " на мобилните си телефони от приложение. Зам.-кметът по екология Йоана Христова даде обещание поръчката за основаването му да бъде оповестена през февруари. Ако процедурата мине без обжалване и се явяват претенденти, може да завърши за към шест месеца. Толкова бяха нужни на общината да поръча 7-те газанализатора, които даде на КАТ, с цел да вършат инспекции на колите.

Предстои и поръчка за планове и разбори за създаване на система от датчици за въздуха, която да дава настоящи, почасови данни за равнищата на нездравословни излъчвания. По думите на Йоана Христова има опция в нея да бъдат включени и датчиците на airsofia.info, които в този момент се употребяват от жителите на града.

Срокове за осъществяването на тези обещания обаче няма.

За повече информация в този момент

Засега профилите на Столичната община в обществените мрежи ще са мястото, от което жителите да се осведомят какво ще бъде качеството на въздуха на идващия ден и какви ограничения ще бъдат въведени.



Освен това общината има желание да купи и станции за премерване на качеството на въздуха, сходни на тези на Изпълнителната организация по oколната среда, които се употребяват и в този момент. Те дават единствената публична информация за осреднените 24 часови стойности на нездравословните излъчвания. Общината ще разгласи поръчка за съветник, който да направи разбори, които да покажат нужни ли са още станции, какви тъкмо да са те и къде да бъдат сложени.

Срещу замърсителите

Всички рейсове на градския превоз ще са екологична категория Евро 5 или по-висока, е друго заричане. Това ще стане, откакто общината купи новите 120 рейса на газ. Обществена поръчката към този момент завърши, като за 60 от тях не се появиха претенденти.

В общината възнамеряват да вкарат стикери за колите, от които ще проличава какъв брой нездравословни излъчвания отделят. За задачата са нужни законови промени. След въвеждането на стикерите ще бъде допустимо колите, които замърсяват въздуха, да не бъдат допускани в центъра на града.

Местната власт съобщи упоритостта да понижи трафика през центъра и колите да не го употребяват за директен маршрут. За задачата се планува да бъдат довършени ринговите булеварди към града.

Пътна и общинска полиция ще имат благоприятни условия да затварят центъра на града за коли. Това евентуално няма да е належащо, в случай че жителите се вслушат в апелите на зам.-кмета по превоза Евгени Крусев да подхождат съзнателно към казуса и да употребяват градски превоз.

Кметът на София към този момент даде персонален образец, отивайки на работа с градския превоз.

Честото миене на улиците би трябвало да се трансформира във видна за всички столичани процедура. За задачата в бюджета за 2018 година са заложени 51 млн. лв., което е с 5 млн. лв. повече, по отношение на 2017г. Така през тази години главните улици и булеварди ще бъдат мити с маркуч 14 пъти, а миенето на дюзи се усилва от 3 на 4 пъти.

Когато въздухът е замърсен

Независимо дали въздухът е нечист или не, софиянци ще чуват апели да пътуват с градския превоз и да не палят печките си с материали, отделящи нездравословни газове. Когато замърсяването на въздуха е 4 пъти над нормата, ще следват ограниченията, набелязани от общината, в това число изпробвания към този момент целодневен билет за градския превоз.

Ако обаче и това не помогне и в идващите два дни въздухът още веднъж е замърсен, градският превоз ще е безвъзмезден, само че откакто се създадат нужните промени в законодателството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР