Доайенът на българските баси Димитър Станчев ще чества 50-годишната си

...
Доайенът на българските баси Димитър Станчев ще чества 50-годишната си
Коментари Харесай

Оперният бас Димитър Станчев чества 50 години на сцената с гала вечер в Софийска опера

Доайенът на българските баси Димитър Станчев ще празнува 50-годишната си креативна активност на сцената на Софийската опера на 10 декември от 19 ч. В програмата са включени арии и ансамбли от опери на Джузепе Верди, Джоакино Росини, Франческо Чилеа, Гаетано Доницети, Волфганг Амадеус Моцарт, Джакомо Пучини.

Освен юбиляря в концерта ще вземат участие Венцеслав Анастасов, Атанас Младенов, Станислава Момекова, Хрисимир Дамянов, Петър Бучков, Гергана Русекова, Силвия Тенева, Диана Василева, Цвета Сарамбелиева, Мартин Илиев, Емил Павлов, оркестър и хор на Софийската опера, както и ДВТФ " Таласъмче ". Диригент ще бъде Паоло Андреоли.

Забележителната кариера на Димитър Станчев стартира след дипломирането през 1973 година в НМА " Проф. Панчо Владигеров " при Петър Щърбанов и Чавдар Хаджиев, след което минава през ярките превъплъщения на доста и разнообразни облици от класическия оперен репертоар.

Интерпретираните с блестящо актьорско и вокално майсторство над 60 централни функции са удивявали феновете му през годините и той е оставил ярка диря в репертоара на Софийската опера - в " Мефистофел " от Бойто, " Фауст " от Гуно, " Ернани " от Верди, като Пимен и Варлаам от " Борис Годунов " на Мусоргски, " Дон Жуан " и " Сватбата на Фигаро " от Моцарт, " Евгений Онегин " и " Дама Пика " от Чайковски и други



Димитър Станчев взе участие интензивно и в осъществявания на кантатно-ораторни творби на Бах, Хендел, Моцарт, Верди, както и в произведения от модерни български и задгранични създатели. Пял е паралелно с Роберто Скандюци, Ренато Брузон, Катя Ричарели, Гена Димитрова, Асен Селимски, Лиляна Барева и други

Гастролирал е със спектакли на Софийската опера в Япония и в разнообразни театри на Европа и Америка. Станчев продължава да взе участие в репертоара на театъра. С безрезервност играе и в спектакли за дребните фенове. Толкова дълъг креативен живот имат малко на брой оперни създатели. Именитият бас е почетен с премията " Златна лира " на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

" Характерното за моята кариера като оперен артист е, че постоянно съм преследвал задачата си - да бъда най-хубавият в ролята, която ми е поверена. Строгостта е главно качество в работата ми. Когато стартира да работя даден облик, аз съм като боец - майсторя всичко от началото до края ", споделя известният бас в навечерието на своя креативен празник.

" Не съм изневерявал на Софийската опера, защото съм играл единствено на две други подиуми у нас - Плевенската и Врачанската. От 1948 година непроменяемо вземам участие в постановки на Софийската опера ", споделя Станчев. 

" Наричат ме доайен на българските баси. Цели 5 десетилетия не съм слизал от тази сцена, която обичам доста. Вярвам, че и публиката ме помни и държи на мене. Благодаря на Бога, че съм здрав и толкоз доста години съм посветил, предан на оперното изкуство. Дай, Боже, всекиму здраве и триумф в работата! ", пожелава оперният бас.

В галаконцерта на 10 декември ще прозвучат арии от опери на Верди, Росини, Моцарт, Доницети. Във втората част на концерта ще бъде показано второ деяние от операта на Пучини " Бохеми ". Диригент на церемония концерта е Паоло Андреоли.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР