До XVIII век душевноболните хора са били считани за обладани

...
До XVIII век душевноболните хора са били считани за обладани
Коментари Харесай

5 гениални личности, които са били на границата на лудостта

До XVIII век душевноболните хора са били считани за обладани от дявола. Те постоянно били лекувани със студена вода, пиявици, кръвопускане. По-буйните били оковавани във вериги, а с цел да ги доведат до безпомощно положение ги въртели на специфични кревати със 100 оборота в минута.

В наше време доста от психологичните болести се лекуват сполучливо, а връзката сред творчеството и психопатологията се изследва в дълбочина. Направените проучвания насочват към концепцията, че прояви на психопатология се срещат по-често при хора с високи креативен заложби, само че не може да се твърди, че съществува директна връзка сред творчеството и психологичната болест. Много известни и гениални създатели са страдали от съществени психологични заболявани.

Вижте 5 гениални персони, които са били на границата на лудостта:

Микеланджело

Предполага се, че Микеланджело е страдал от аутизъм. Той е описван от своите съвременници като уединен и отегчителен човек, който избира да бъде надалеч от компанията на другите. Неговите биографи настояват, че тези признаци, в композиция с талантливост в региона на математиката и изкуството демонстрират, че той може да бъде считан за човек с високо функциониращо нарушаване от аутистични набор.
 Мекеланджело Thinkstock/Getty Images
Лудвиг ван Бетовен

Предполага се, че той е страдал от биполярно афективно разстройства. Моментите на фикс идея на Бетовен са били свързани с най-силните интервали в неговото композиране. По време на депресивните епизоди той е написал доста от фамозните си творби. В някои от писмата до братята си, Бетовен споделял мисли за самоубийство.

Гениите постоянно страдат от аутизъм

Чарлз Дикенс

Дикенс бил във фаза на меланхолия всякога, когато е започвал нов план, само че в края на книгата, настроението му превключвало в фикс идея. Депресията му се влошила след раздялата със брачната половинка му, майка на десетте им деца.
 Дикенс Thinkstock/Getty Images
Исак Нютон

Един от най-великите учени на всички времена е страдал от мощни спадове и подеми в настроението в композиция с психотични трендове. Неговата некадърност да се свързва с хората насочва към разстройствата от аутистичния набор. В писмата му са открити налудности типични за шизофренията.

Велики мозъци с психологични разстройства, които трансформираха света

Чарлз Дарвин

Все още е мистерия от какви психологични премеждия е бил обиден Чарлз Дарвин. Той съвсем непрекъснато е страдал от тремор, гадене, прояви на рев, зрителни халюцинации, които са били оценени като тежка форма на агорафобия от множеството от неговите откриватели. Дарвин се страхувал от хората, избягвал диалози даже с децата си. По тематиката Винсент ван Гог е страдал от неуравновесеност в края на живота сиЛекар изреди признаци на депресията
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР