До вторник депутатите би трябвало да имат позиция по френското

...
До вторник депутатите би трябвало да имат позиция по френското
Коментари Харесай

Седмицата, в която парламентът ще реши съдбата на кабинета "Петков" и Скопие

До вторник депутатите би трябвало да имат позиция по френското предложение за Северна Македония. Външното министерство удостовери, че документът от Париж задоволява българския интерес. Пак във вторник ще се разисква и вота на съмнение към кабинета на фона на готвени митинги.
В политическия живот на България стартира седмица, в която на процедура ще се реши ориста на кабинета " Петков ", както и европейското бъдеще на Северна Македония. Какво ще се случи и по двете тематики остава неразбираемо до последния миг на фона на ред спорни сигнали от обединенията.

Ден преди плануваните за вторник разисквания по вота на съмнение против кабинета, които се чака да бъдат съпроводени и от солидни проправителствени демонстрации, министър председателят Кирил Петков продължава да търси " съзнателни " депутати от Има Такъв Народ и/или опозиционните обединения, които да поддържат държавното управление. В същото време водачът на ГЕРБ Бойко Борисов направи през уикенда, с което като че ли опита да стопли връзките с ръководещите. Той остави малка врата на партията си - или да се отметне от вота на съмнение, или да търси колаборация с " Продължаваме промяната " и " Демократична България " в нов управнически формат в този парламент или след възможни предварителни избори.

В наситената седмица, която следва, Народното събрание ще би трябвало да реши и каква да бъде българската позиция по проблема Северна Македония. В петък дойде така наречен френско предложение по тематиката, което се чака да сближи позициите сред Скопие и София и да докара до събаряне на ветото на България над преговорния развой. Предложението не се хареса на водача на " ИТН " Слави Трифонов, който за следващ път назова Петков " народен изменник " в ново видео послание, само че пък ненапълно изненадващо от българското външно министерство потвърдиха, че документът от Париж по-скоро задоволява българския интерес. В последна сметка решението се чака от депутатите тази седмица, откакто Министерският съвет реши всичко обвързвано с проблема да отива непосредствено в Народното събрание. И в случай че то е удобно за прилежащата ни страна, изискването е също по този начин да бъде взето доста бързо.
Реклама
Така на фона на тези спорни сигнали и по двата проблема наподобява, че всевъзможни обрати са вероятни, още повече че образуване на ново болшинство със или без избори би било извънредно сложна задача, а популизмът по тематиката за участието на Северна Македония в Европейски Съюз наподобява все по-неконструктивен.
Какво включва френското предложение
В документа, изпратен от Френското председателство до ръководителя на Комисията по външна политика Венцислава Любенова, е записано, че " договарянията за присъединение плануват особено внимание да се обърне на отбраната и недискриминационното отношение към жители от малцинствените групи и общности в Северна Македония ".

В преговорната рамка е включено условието за реализиране на съответни резултати и добросъвестно използване на двустранни съглашения, в това число Договора за добросъседство с България от 2017-а и Декларацията от София от май 2018-а. Наред с условията за използването на значими промени и законови промени за приемане на Северна Македония в Евросъюза - като правосъдна промяна и битка против корупцията и проведената престъпност, е сложена и битката против речта на омразата и дискриминирането. Европейски Съюз отбелязва желанията на България и Северна Македония да създадат декларация по отношение на македонския език.

Северна Македония ще би трябвало да одобри с приобщаващ развой План за деяние, отдаден на отбраната на правата на малцинствата, в сферите недискриминация, битка против речта на омразата, обучение, основаване на ефикасни ограничения, механизми за докладване и установяване на виновни институции. Прилагането на тази пътна карта и План за деяние ще бъде непрекъснато следено и постоянно обсъждано на Междуправителствените конференции по време на процеса (по присъединяване).
Реклама Радев и Трифонов: Гаранция Франция
Ден откакто документът дойде в Народното събрание водачът на " ИТН " записа видео послание. В него той отново назова премиера " народен изменник ". Трифонов даже направи опит за пояснение на предлагането, което съгласно него споделя, че би трябвало " да пуснем РСМ да започва договарянията, а Европейски Съюз и Франция ще подсигуряват, че Скопие ще извърши след това уговорките си към България, след това ще одобри българите в Конституцията си като държавотворен народ и след това ще одобри решенията от Договора за добросъседство от 2017 г ". " Т.е. гаранция Франция ", заключи Трифонов, искрено подигравайки се на един от главните играчи в Европейски Съюз и поставяйки под подозрение потенциала на най-голямата и мощна бюрократична машина в света (тази в Брюксел) да съблюдава и съблюдава договорни връзки.

Президентът Румен Радев не стигна толкоз надалеч, колкото шоумена и дефинира предложенията на Франция за преговорна рамка сред Скопие и Брюксел като стъпка в вярната посока, само че уточни, че би трябвало да бъдат изяснени доста въпроси преди България да вдигне ветото си.

Държавният глава в същото време подлага на критика премиера Кирил Петков за Северна Македония. Радев разяснява, че министър-председателят е трансферирал на Народното събрание отговорността за вземането на решение, без да съобщи позиция. " Не може министър-председателят да внася непознато предложение без свое мнение. Той не е пощальон, а министър председател ", сподели Радев пред публицисти в София.

През почивните дни съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов пък отбрани предлагането от Франция. Той уточни, че с документа Скопие би трябвало да поеме към този момент като ангажимент пред Европейски Съюз да си промени конституцията и да впише българите като един от държавотворните нации. " Ако Македония не направи това - няма да има договаряния за Европейски Съюз, няма да вдигнем ветото ", сподели Иванов. Според него Трифонов търси какви причини да откри, с цел да си потвърди тезата. Иванов счита, че изказванията на водача на Има Такъв Народ са безусловно несъстоятелни и че следим опит от страна на Слави Трифонов да трансформира тематиката " в един тежък предмет, с който да замери Кирил Петков. Абсолютна национална безнаказаност е това ", разяснява Иванов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Банки и финанси 3 Свят 1 Свят 2 Свят 3 Здравеопазване 1 Отбрана 2 Свят 3 Свят Реклама
Той добави, че предлагането е положително за България. " И го споделям, тъй като самият външен министър в оставка Теодора Генчовска също го удостовери на чуването в Народното събрание ", сподели още Христо Иванов.
Министерство на външните работи: Френското предложение покрива условията на София
Междувременно в своя позиция Министерството на външните работи (МВнР) удостовери публично, че предлагането на Париж би следвало да е задоволително за България. " Нито един от тези документи независимо не дава отговор на българските условия. Като цялост обаче те биха могли да ги покрият ", се споделя в документа, чието авторство принадлежи на отрасловото на Има Такъв Народ министерство.

По този метод в действителност и Министерство на външните работи опроверга изказванията за " национално изменничество ", с което страхливо, само че видимо се дистанцира от Радев и Трифонов.

От ведомството обаче означават, че главното предизвикателство е факторът време. И даже да се одобри предлагането до края на френското председателство няма по какъв начин РСМ да извърши условията.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Именно неналичието на време притиска и българския парламент. Ако София желае да одобри френското предложение Народното събрание ще би трябвало бързо да образува позиция по него, защото във вторник (когато ще се дискутира и вота) ще се организира съвещанието на Съвета по общи въпроси, а два дни по-късно стартира срещата на водачите на Европейски Съюз.

Каква ще бъде позицията не е ясно, само че тя би трябвало да се създаде и гласоподава в най-кратки периоди. Не е ясно и дали ГЕРБ ще поддържат позицията в Народното събрание, макар че Борисов в събота се разгласи недвусмислено за разширение на Европейски Съюз.

Така при започване на основната седмица ориста на държавното управление остава неразбираема, а анонсите от страна на партиите са спорни. Подкрепа на държавното управление обявиха дотук шестима депутати, отделили се от Има Такъв Народ, само че са нужни още толкоз за болшинство. Започналите процеси на разпад и в районните структури на партията може в последна сметка да накара още народни представители от Има Такъв Народ да преминат в тима на ръководещите. Слави Трифонов пък съобщи, че " няма да се откаже ", даже да му оставят единствено Тошко Йорданов.
Свързани публикации Борисов пробва да стопли връзките с актуалните ръководещи 18 юни 2022, 14:32 Свалянето на Никола Минчев - митинги и генерална подготовка за вота на съмнение против кабинета " Петков " 16 юни 2022, 17:55 " Пич, Дългия ме праща ": В Народното събрание има нова коалиция и тя може да смъкна Петков до седмица 16 юни 2022, 09:00 Кабинетът се отдръпва от тематиката за Северна Македония, в Народното събрание се очерта новата коалиция (обновена) 15 юни 2022, 15:56 Ветото за Северна Македония и вотът на съмнение от ГЕРБ ще решат ориста на кабинета 14 юни 2022, 17:58 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР