До сряда пътят през Искърското дефиле край село Елисейна трябва

...
До сряда пътят през Искърското дефиле край село Елисейна трябва
Коментари Харесай

До сряда пътят през Искърското дефиле край Елисейна трябва да е отворен

До сряда пътят през Искърското дефиле край село Елисейна би трябвало да бъде измит и отворен. Скатът, част от който се срути в края на предходната седмица върху платното, е в неприятно положение, открили алпинистите, които изследват региона. 250 метра от дължината му ще би трябвало да се укрепват в допълнение откакто срутището бъде разчистено. На третия ден след началото на разчистването тежките машини към този момент изнасят едрите парчета канара, паднали върху пътя.

" Към момента обрушването в зоната на срутището е в извънредно напреднал стадий. Работим извънредно мобилизирано ", съобщи пред Българска национална телевизия инженер Даниел Иваничков, шеф " Поддържане на пътната инфраструктура " в АПИ.

Така е преодоляна най-голямата заплаха, при почистване на срутището да се провокира нов развой, който да повлече ново рухване на скална маса върху хората, които работят на пътя. Откритите разломни пукнати по ската са преценени като високо рискови. За да бъдат изследвани в дълбочина се постанова да се ограничи достъпът на хора под ската.

" Тъй като той фактически е може би в доста неприятно положение, само че алпинистите на място като почнат да напъват, като изследват пукнатините с хидравличните възглавници, към този момент ще забележим какво тъкмо количество от материала е належащо да бъде свалено ", добави инженер Иваничков.

Веднага по-късно ще бъде проектирано трайното подсилване на сектор от 250 метра. То ще стартира незабавно щом времето се затопли трайно.

" Сроковете са извънредно скъсени и при първа опция, откакто пуснем пътя ще пристъпим към работата. Въпросът е чисто инженерен да се откри уместно решение за дадения сектор ", сподели още инженер Иваничков пред националната телевизия.

" Сега би трябвало да се пусне придвижването, доколкото е допустимо. И по-късно би трябвало да се търси по-далечната вероятност, тъй като напролет би трябвало да бъде спрян поради ремонта и Е-79 и прокарването на новото трасе и цялото придвижване ще мине отсам ", сподели кметът на Мездра Иван Аспарухов.

През лятото Искърското дефиле ще би трябвало да поеме главния трафик, който в този момент минава сред Ботевград и Мездра поради разширението на пътя там.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР