До средата на годината в Пловдив ще отвори врати Музеят

...
До средата на годината в Пловдив ще отвори врати Музеят
Коментари Харесай

Близо 1300 ютии и историите им изпълват новия модерен музей в Пловдив

До средата на годината в Пловдив ще отвори порти Музеят на ютията. Това заяви в предаването " Цветовете на Пловдив “ на Радио " Фокус “ Грозделина Георгиева, организатор в Регионалния етнографски музей. Той ще се намира в Къщата на ангелите, на ул. " Съборна " 22. Цялата текстова поставка за музея сега се приготвя от уредниците на Етнографския музей, а особено студио ще се погрижи за осветлението на витрините.

Всяка зала ще се извърши по друг метод. Очаква се това да бъде един нов, пъстър, интерактивен музей, като по стените ще се пускат прожекции на разнообразни ютии във времето.

" Ютиите имат доста знаци, които съставляват богини. Опитваме се да изкараме есенцията на този апарат “, уточни Грозделина Георгиева.

Пловдивският музей на ютията ще бъде вторият по рода си след този във Франция.

" Но той ще се отличава доста от френския. Там ютиите са подредени на стелажи, а при нас желаеме да го създадем по напълно различен метод - с история на ютията, кой вид кога поражда. Този апарат се води от доста неща. Изобретенията изникват съгласно потребностите на времето “, сподели още Георгиева.

БДЖ, да вземем за пример, са си поръчвали ютии с техния знак.

Музеят най-вероятно ще се споделя " Пътят на ютията “, като до месец май би трябвало да се избистри концепцията.  

" Нашият музей ще бъде друг. Решихме едната зала, централната, да бъде зала на българското. Там ще бъдат посочени български патенти на ютии. Има доста такива, имаме характерни модели, които ги няма другаде. По това ще се отличава нашият музей, типично локално ще пресъздадем пътят на ютията и търговията, която се е правил. Имаме пловдивчани, които са патентовали уреда, по-стари модели от него “, сподели още Грозделина Георгиева.

Пловдивският музей на ютията ще разполага с 1300 експоната, общително предоставени от художника Димитър Добрев. Те са събирани от него в продължение на 40 години.

" Ще се опитаме да създадем един съвременан и образен музей,с спомагателни резултати и пресъздаване на огъня, когато гледаш ютия с огън, да вземем за пример. Някои хора изобщо не са виждали такава ютии. При тях се глади през плат, това е тежко обслужване, по тази причина доста дълго време гладачите са били единствено мъже “, разясни Грозделина Георгиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР