До седмица се очакват резултати от разследването на инцидента на

...
До седмица се очакват резултати от разследването на инцидента на
Коментари Харесай

До какъв етап е ремонтът на Централната жп гара в София?

До седмица се чакат резултати от следствието на случая на Централна гара на 26 декември, когато вагон от влака Бургас - София дерайлира, удари дирек и прекъсна контактната мрежа. Това докара до промени в разписанието на над 180 влака и безпорядък на централната жп гара.

Ремонтът на жп гара София е от две години. Изпълнителите го дефинират като много сложен, защото се прави без да се стопира придвижването на влаковете. Основната версия за случая предходната седмица е, че обиден силнотоков кабел е предизвикал превръщане на една от стрелките и дерайлирането на влака.

" Тепърва ще се открива пробивът на този кабел от какво се е получил - дали е резултат от ремонта или е имало пробив на неговата изолираност вследствие на влага или стареене на материала ", сподели инж. Кирил Костадинов, основен инспектор по сигурността на превоза в " НКЖИ ".

Прекъснатият кабел краткотрайно спря тока на половината жп гара и се наложи връзката ѝ със прилежащите гари да става посредством телефонограми, което в допълнение увеличи напрежението. От железопътна инфраструктура обаче обявиха, че методът се употребява единствено в краен случай и то за малко.

" Осигуряването на придвижването на централна жп гара става със специфична техника и единствено когато има някаква щета се минава към по този начин наречените телефонограми или телефонен прийом за обезпечаване придвижването на влаковете ", сподели инж. Кирил Костадинов.

Коя е гаранцията, че при продължаващия ремонт на жп гарата няма да има още сходни произшествия?

" Ние сме взели всички ограничения да премахнем всички опасности това да не се случва. Скоростта на придвижването на влаковете на гарата е лимитирана до 25 км в час ", разяснява Костадинов.

Друга мярка е на гари, където се прави ремонт, контролът да е мощно повишен.

ТЕКСТ:Престои замяна и на всички кабели.В тези тръби, те ще са добре изолирани и без външно въздействие.
А след ремонта ръководството на стрелките ще бъде изцяло централизирано.


Инж.Емилия Никова,ръководител на жп план София - Драгоман
Абсолютно ще бъде на европейско равнище и по всички условия на нормативната уредба ще бъде ръководено влаковото придвижване.

текст:
До две години ремонтът на жп гара София се чака да завърши.Ще бъде актуализирано и трасето до Волуяк, както и построена нова гара Обеля, която ще има връзка с столичното метро.
КРАЙ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР