До протести са готови да стигнат профсъюзите, които реагираха остро

...
До протести са готови да стигнат профсъюзите, които реагираха остро
Коментари Харесай

Синдикатите отхвърлят новата идея за болничните

До митинги са подготвени да стигнат профсъюзите, които реагираха остро на уговореното в ръководещата коалиция решение първият ден от болничния да не се заплаща от работодателя или страната, а да е за сметка на служителя.

КНСБ и КТ „ Подкрепа “ ще разгласят общи синдикални дейности. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе безапелационен пред БНР, че няма да го позволен. По думите му това е незаслужено и не взема решение казуса с подправените болнични.

„ Тези към 60 млн. лв., колкото коства сега заплащането на първия ден от болничните от работодателите, да бъдат взети от джоба на българския служащ и чиновник. Майките с дребни деца до 2-3 години нормално десетина пъти годишно излизат в болнични, тъй като техните деца боледуват. Това значи половин заплата на тази майка да бъде конфискувана. Как и по каква причина и за какво би трябвало да бъде дадена на работодателя, вместо да бъде от джоба на служащия или на тази майка. Не виждам съображение за това. Това няма да реши казуса с подправените болнични по никакъв метод “, сподели Димитров.

„ Трябва да се подхващат ограничения, които да управляват по някакъв метод темпа на повишаване на използването на болнични листове, който в последните години се усилва фрапантно “, бе отговорът на Даниела Дариткова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ.

Тя изрази готовността на партията да чуе всички отзиви по тематиката. „ Ще чуем мнението на всички ангажирани в тристранния съвет. Готови сме да чуем всички аргументирани отзиви и ще търсим уравновесени решения. Готови сме на разговор “, разгласи Дариткова.

„ При изискване че тематиката за покачване на минималните пенсии е записана в управническата стратегия и при изискване че постигнахме това съглашение с съдружните сътрудници, трябваше да се търси уравновесено решение за бюджета на държавното публично обезпечаване. Във връзка с увеличените в действителност трагично дни в болнично лекуване, взехме това решение, с цел да може да се получи баланс на сметките във връзка с бюджета на Национален осигурителен институт “, изясни Дариткова.

Бизнесът обаче приветства решението да не заплаща първия ден боледуване. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изрази удовлетворение от оповестеното. В момента бизнесът поема първите три дни боледуване. „ Откакто работи този режим, разноските за болнични са се повишили три пъти, а броят им два пъти “, уточни той. Според него това е „ най-масовата машинация и кражба “.

„ По наша оценка над 1/3 от болничните са на здрави хора. Ние имаме приблизително за година от порядъка на 11-12 дни боледуване на наетите в България, а под осем са в Европейски Съюз. Тази мярка, въпреки и незадоволително решителна, е вярна “, счита Васил Велев.

По думите му годишно се създава с 2 милиарда по-малко като Брутният вътрешен продукт поради подправени болнични листове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР