До половин година в САЩ трябва да има изработена стратегия

...
До половин година в САЩ трябва да има изработена стратегия
Коментари Харесай

Панайотов: До половин година САЩ трябва да има изработена стратегия за Черноморския регион

" До половин година в Съединени американски щати би трябвало да има направена тактика във връзка с Черноморския район ".

Това заяви в извънредно изявление за предаването „ Офанзива” на NOVA NEWS посланикът на България в Съединени американски щати Георги Панайотов.

" В американския Конгрес беше импортиран законопроект и от двете партии - и от Демократическата, и от Републиканската - този законопроект касае сигурността в Черно море. Той планува масирана поддръжка и съдействе за всички страни, които имат крайбрежна линия на Черно море. Една от тях е България ", уточни Панайотов.

По думите му става въпрос освен за рационализация на въоръжените сили, за създаване на инфраструктурата, за гарантиране на енергийната сигурност, за задълбочаване на търговско-икономическите връзки сред Съединени американски щати и България и останалите черноморски страни, както и за подсилване на демократичните институции в страната и за битката с корупцията.

" В този документ – той не е единствено благопожелание и метафизичен размисли, всичко е написано доста ясно - с отговорници, със периоди ", акцентира още Панайотов.

Той разяснява и въпросите с изтребителите Ф-16, като назова „ приятна изненада” предлагането за доокомплектоването на бойната ни ескадрила с този вид изтребител. „ Офертата, която Съединени американски щати показаха за втората група 8 броя Ф-16 е една извънредно проиятна изненада – откъм цена, тъй като е идентична с първата група. Но втората група Ф-16 ще имат доста по-съвършени бойни качества - ще имат повече ракети, повече бомби, половината самолети ще бъдат с две седалки ".

Според него, щом Военновъздушни сили имат въпроси по отношение на офертата, би трябвало по най-бързия метод те да бъдат изчистени. " Според мен Военновъздушни сили би трябвало да кажат какви въпроси имат, с цел да получат отговори. Мисля и се надявам, че в случай че разбираем на Съединени американски щати закъснението на нашия отговор, съм сигурен, че ще получим разбиране”, сподели той.

На въпрос за периода, в който би трябвало да дойдат първите закупени от страната ни изтребители Ф-16 от Съединени американски щати, Панайотов отговори: „ 2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети. Имаме си работа с държавното управление на Съединени американски щати. Това не е селски битак. Правителството на Съединени американски щати изясни, че закъснението на първата доставка се дължи на спиране на веригите за доставка. Това се случи в целия свят. Може би офертата би трябвало да се преглежда и като компенсация”, уточни посланикът.

Той добави, че в завода в Южна Каролина частите и съставените елементи на първия български изтребител към този момент са във фабриката и асемблирането на самолета ще стартира в най-скоро време.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР