До няколко месеца ще започне използването на 250 гривни за

...
До няколко месеца ще започне използването на 250 гривни за
Коментари Харесай

Електронни гривни ще следят затворници с по-леки присъди

До няколко месеца ще стартира потреблението на 250 гривни за електронно следене на наказани за по-леки закононарушения. С устройствата ще могат да се управляват и пуснатите под домакински арест. Заместник-министърът на правораздаването персонално тества гривната.

Април 2018 - наказан, изтърпяващ присъда в затворническо общежитие в Пловдив, не се прибра от работа на външен обект. Месец по-късно същият сюжет се повтаря в Пазарджик, където различен наказан се " отклони " от работното си място и се скри в необитаема къща.

Още по-показателен образец от Ловеч - през юни пандизчия избяга от компанията, в която работел до момента в който му изтече присъдата. Впоследствие мъжът взе стара жена за пленник, преди да бъде хванат.

Случаи като тези ще останат в историята с въвеждането на електронните гривни, твърдят от правосъдното министерство. Устройствата са предопределени за пандизчии, които излежават санкции в общежития от открит вид и имащи право да работят и нощуват отвън тях, както и тези под домакински арест. Ще бъдат обхванати и наказаните на пробация.

Проф. Николай Проданов - зам.-министър на правораздаването: Няма да бъдат принудени да вървят в съответното полицейско ръководство всеки ден да се разписват, тъй като в нашия надзорен център във всеки един миг ще може да се ревизира този човек дали си извършва изискванията на пробационните ограничения.
С гривната може да се спортува, да се вземе душ и да се поддържа обикновено всекидневие. От любопиство заместник-министърът на правораздаването е пробвал електронна гривна.

Проф. Николай Проданов - зам.-министър на правораздаването: Установих, че е относително комфортно да се носи и най-много бях впечатлен, когато я смъкнах и сътрудниците ми демонстрираха една цялостна и точна информация къде тъкмо съм бил.
Очаква се този тип надзор да излезе доста по-евтино на страната, в сравнение с арестуваните да лежат в арестите.

Юлиян Шемширов - Групово дело " Изпълнение на наказванията ": Това е извънредно съвременна опция.
Проектът за въвеждането на устройствата е на стойност над 1 милион лв.. От купените 250 гривни, 50 са за електронно наблюдаване с GPS. Всички ще бъдат свързани с команден център. Предстои системата в бъдеще да обхване 2000 души.

БНТ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР