До няколко дни ще стане ясно дали ще бъде отменено

...
До няколко дни ще стане ясно дали ще бъде отменено
Коментари Харесай

До дни става ясно дали ще бъде отменено извънредното положение в Турция

До няколко дни ще стане ясно дали ще бъде анулирано изключителното състояние в Турция.

Това съобщи на конференция турският дипломат у нас Н. Пр Д-р Хасан Улусой във връзка две години от опита за прелом в Турция . Денят 15 юли се отбелязва като Ден на националното единение и демокрацията и ден за възпоменание на мъчениците.

" По време на предизборните акции имаше такива изказвания и от страна на президента и от страна на министър-председателя, че изключителното състояние ще се анулира. При естествени условия в Турция изключителното състояние се удължава с тримесечни периоди. Доколкото ми е известно на 19-ти юли изтича този тримесечен период. Една от вероятностите е този период повече да не се удължава. Извънредното състояние е една правна опция, която се подхваща при такива събития като опити за прелом ", изясни турският дипломат.

" Структурите на организацията ФЕТО са опасност освен за нашата страна , само че и за страните, където организацията развива своите действия ", съобщи в уводните си думи Н.Пр. Улусой.

Той изясни, че когато се взима решение за изключително състояние не е казано, че при всяка опасност се взима изключително състояние - тук е значимо измерението на тази опасност.

" Тоест, в случай че не се пристъпи към удължение на изключителното състояние, това може да се интерпретира, че измерението на опасността от ФЕТО не е толкоз огромна, само че това не значи, че тя е завършила ", разяснява още той.

На въпрос дали има данни за дейности на ФЕТО на територията на България, Н. Пр. Улусой съобщи: " Тази подла организация има структури в съвсем всички страни по света . Те са се възползвали от доброжелателността на страните, в които са отивали. Ние сме в тясно съдействие с другарските страни. С българските управляващи също имаме доста положително съдействие . Имаме постоянна обмяна на информация ", уточни турският дипломат.

" Имаме известна информация, която споделяме с формалните български управляващи посредством нашите канали за разговор. Смятам, че няма да бъде правилно да се загатват съответни имена. Достатъчно е това, че ние споделяме тази информация с формалните български управляващи ", съобщи още Н. Пр Улусой.

Относно прекосяването на Турция към президентска република и рецензиите, че пълномощията на президента са извънредно доста и Народното събрание остава без пълномощия, Н. Пр. Улусой разяснява, че това не е по този начин.

Той даде образци с това, че президентът може да издава укази , само че издаването им може да е обвързвано само с функционалностите на изпълнителната власт, няма право да издава укази свързани с главните права и свободи. Така, в случай че президентът издаде декрет, а по същата тематика има и закон за достоверен се смята законът.

" Законите, които се одобряват от Народното събрание са над указите. В предишното президентът можеше да разпуска Народното събрание и да афишира избори. Ако в този момент при сегашната система - разпусне Народното събрание и разгласи избори, той към този момент ще е оповестил и избори за президент ", уточни той.

" Целта на тази система е не да се трансформират структурите, а изпълнителната власт да работи по-бързо и по-ефективно. В актуалния свят, в който се намираме това е една нужда ", разяснява турският дипломат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР