До няколко дни се очаква решение на Светия синод за

...
До няколко дни се очаква решение на Светия синод за
Коментари Харесай

Скандалът с Руската църква: Врътване на ключа от Митрофанова е абсолютна провокация

До няколко дни се чака решение на Светия синод за бъдещето на Руската черква. Тя затвори порти откакто нейният предстоятел архимандрит Васиан и още двама свещеници бяха изгонени от България, откакто бяха уличени в шпионска активност.

„ Руската черква „ Св. Николай “ е българска благосъстоятелност, не е освещавана от съветски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от съветската страна, нито от представители на съветската православна черква “, разгласи някогашният основен секретар на Светия Синод, а понастоящем Русенски митрополит Наум.

Дни наред хора се събират пред Руската черква, която е издигната с благословението на Светия Синод на Българската православна черква като легационна черква през 1914 година. Хората желаеха храмът да бъде отворен.

След построяването си, църквата е обслужвала съветската емиграция в София, само че от 1936 година по гледище на руското държавно управление храмът се лишава от емигрантите и се предава на българското държавно управление, а то го предава на Българската православна черква.

„ Собственикът няма съображение да затваря Руската черква в случай, че вътре работят двама български свещеници, които могат да водят богослужебен живот “, съобщи Горан Благоев  Горан Благоев Горан Благоев е български публицист и историк. Той е роден на 3 август 1967 година в гр., публицист и историк в предаването „ Тази заран “.

„ Двамата българи са в „ Св. Пантелеймон “ в Княжево, което е филиал на Руската черква “, добави Тони Николов, мъдрец и публицист.

По думите на Благоев тези свещеници могат да бъдат преместени в Руската черква.

„ Врътване на ключа от Митрофанова е безспорна провокация и опит да за разделяне на българското общество “, съобщи Горан Благоев  Горан Благоев Горан Благоев е български публицист и историк. Той е роден на 3 август 1967 година в гр..

“Изгонените от Руската черква са експулсирани като шпиони не като свещеници. Ако бяха изгонени като свещеници, щеше да е огромен политически скандал “, безапелационен бе Тони Николов.

По думите му, когато архимандрит Васиан си е тръгнал е заключил църквата.

„ Ключът би би трябвало да е в Софийската митрополия сега. Със съответното решение някой, който е краткотрайно предстоятел може да отключи храма. Редно е църквата да проработи “, акцентира Николов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР