До началото на олимпийските игри в Пьончан остава по-малко от

...
До началото на олимпийските игри в Пьончан остава по-малко от
Коментари Харесай

Решение в 12 без 5: включването на Северна Корея ще усложни организацията на Пьончан 2018

До началото на олимпийските игри в Пьончан остава по-малко от месец. Приготовленията за най-голямото зимно спортно събитие в света са към своя край, като остава да бъде разяснена една може би последна, само че доста значима детайлност - присъединяване на Северна Корея.

Усилията на Южна Корея да предложения своята съседка на игрите за да смекчи напрегнатата конюнктура на Корейския полуостров към този момент дават стремежи резултат. Във вторник Международният олимпийски комитет (МОК) удължи периода за регистрация на спортисти от Северна Корея, а страната изрази подготвеност да изпрати тим за Пьончан.

Присъствието на комунистическата страна евентуално ще понижи политическото напрежение сред Северна и Южна Корея, само че ще докара до главоболия на уредниците от позиция на настаняването и сигурността в последния миг от приготовленията.

Делегацията на Северна Корея в Пьончан се чака да бъде формирана от 450-500 души, оповестява " Ройтерс " по информация от свои източници. Според мнозина специалисти логистиката на публични лица, спортисти, мажоретен състав и театрални актьори ще бъде спънка и за двете страни.

 Решение в 12 без 5: включването на Северна Корея ще усложни организацията на Пьончан 2018
© Reuters

Рю Се-юн, началник на една от частните охранителни компании Allami Korea, наета за опазването на реда по време на игрите, изрази опасения към дребното оставащо време за подготовка. " Някои от хотелите към този момент са напълно резервирани. Разтревожен съм къде ще бъдат настанени толкоз доста хора от Северна Корея. Не е елементарно да се обезпечи настаняване наоколо до спортните уреди ".

Пьончан се намира на 80 км от границата сред двете страни. Средството на пътешестване на делегацията на Северна Корея следва да бъде несъмнено, като разновидностите са круизен транспортен съд, аероплан или по суша през демилитаризираната зона Панмунджом.

" Това, което предложихме на Севера през декември, беше изпращане на круизен транспортен съд, което би улеснило, както настаняването, по този начин и сигурността. Круизният транспортен съд може да събере 1500 души, само че в случай, че откажат, провинция Ганвон е подготвена да ги настани ", съобщи ръководителят на Южнокорейската спортна федерация Ким Кюн-сун.

Служител от хотел SkyBay Gyeongpo в град Ганнун, където ще се проведат някои от дисциплините от игрите, е декларирал пред " Ройтерс ", че хотелът е запазил избран брой стаи за делегацията на Северна Корея по поръчка на МОК.

 Решение в 12 без 5: включването на Северна Корея ще усложни организацията на Пьончан 2018
© Reuters

Освен обезпечаването на превоз и настаняване, управляващите в Южна Корея би трябвало да подсигуряват и сигурността на игрите. Те не изключват възможни офанзиви от екстремистки групировки против представители на Северна Корея.

Сеул се надява да стопи леда в политическите връзки с Пхенян, до момента в който откривателят от Националния институт по сигурност в Северна Корея - Ким Кван-жин, вижда игрите като " добра опция " да промъкване на шпиони и свързването им с други сънародници в Южна Корея.

" Северна Корея ще изпрати тествани хора от висшата класа. Очаква се делегацията да се раздели на групи, които да се следят и координират, тъй че никой да не напуща групата ", сподели Ким пред " Ройтерс ".

 Отборът на Северна Корея по време на Азиатските игри през 2014 година в Южна Корея
© Reuters

Отборът на Северна Корея по време на Азиатските игри през 2014 година в Южна Корея

Северна Корея е взела участие три пъти на огромни спортни прояви в Южна Корея - през 2002, 2003 и 2014 година На Азиатските игри през 2014 година Пхенян изпрати делегация от 606 души, измежду които 184 спортисти, 288 мажоретки и 134 чиновници.

До момента фигуристите Риом Тае-Ок и Ким Жу-Сик са единствените севернокорейски спортисти, които си осигуриха квоти за започващите на 9 февруари олимпийски игри в Пьончан. Двамата състезатели пропуснаха крайния период да заявят акредитациите си за игрите, само че към момента могат да получат позволение да вземат участие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР