До момента декември месец е с близо 4 градуса над

...
До момента декември месец е с близо 4 градуса над
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Декември 2022 г. може да е най-топлият за последните 50 г.

До момента декември месец е с близо 4 градуса над нормата. Въпрос на още няколко дни е да разберем дали ще е най-топлият за последните 50 години.

Това разгласи пред бТВ климатологът проф. Георги Рачев в разбор за времето в България през миналата година.

„ Интересна година беше от метеорологична и от даже от климатична позиция. Беше доста разнообразна, само че не се случиха доста страшни неща у нас “, посочи климатологът.

Той подсети, че и предходната зима беше по-скоро мека и топла, изключително февруари. За сметка на това пък имахме студена пролет.

Пред март 2022 година междинната температура е с над 2,5 градуса средностатистическата норма. Лятото пък беше с умерени температури и с превалявания в нормата, а есента – с 1-2 градуса над нормата за тези месеци.

Валежите са били в норма, с изключение на сухият октомври, и язовирите са цялостни.

В Австралия бяха регистрирани температурни върхове от порядъка на 50 градуса, живеем във време на крайности, разяснява проф. Рачев.

Той напомни и за температурните аномалии във Англия тази година. Още през януари в Лондон беше измерена температура от 16 градуса, която е доста висока за града в тази интервал. Между 14 и 20 юли на Острова са усъвършенствани няколко върха.

През лятото пък в столицата на Англия за първи път беше маркирана температура към и над 40 градуса.

Може би лятото на 2022 година ще се окаже една от най-топлите за страната.

Освен във Англия рекордно високи температури са измерени и във Франция – допълнително от 65 обитаеми места, и в Северна Германия – Хамбург.

„ В Европа се усъвършенстваха редица локални върхове и няколко национални върха. Беше извънредно изсъхнало, една от най-големите суши през последните 500 години “, заключи климатологът.

В Съединени американски щати също са регистрирани позитивни и негативни температурни върхове през 2022 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР