До месец вероятно ще бъдат готови концесионните анализи на летище

...
До месец вероятно ще бъдат готови концесионните анализи на летище
Коментари Харесай

През февруари рестартират концесията на летище София?

До месец евентуално ще бъдат подготвени концесионните разбори на летище София, които вършат Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване и тогава ще може да бъде рестартирана концесията на летище София. Това заяви министърът на превоза Ивайло Московски, който през днешния ден бе на формалното разкриване на придвижването по новоизграденото трасе в столицата. Участие в събитието взеха още кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителите и на възложителя.

Завършихме скоростната пътна връзка до летище София след повече от 14-годишно закъснение. През 2009 година заварихме плана в положение, което не позволяваше неговото продължение и това наложи да създадем консервация на обекта, уточни Московски. През 2012 година, с решение на втория кабинет с министър председател Бойко Борисов, осигурихме нужните 13,7 млн. лв. за довършването му и през днешния ден той е реалност, два месеца предварително, съобщи министърът. Финансирането е обезпечено от бюджета на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

Изграждането на естакадата е с огромна трудност от техническа и инженерна позиция и досега у нас не бяха осъществени сходни планове, заяви транспортният министър. Новата пътна права и връзката на софийското метро до летище София, ще доведат до доста облекчение на трафика към Терминал 2, съобщи той. Днешното разкриване алегорично можем да свържем и със старта на Председателството на Съвета на Европейски Съюз, което страната ни поема, подчертава още министърът.

Относно концесията на летище София, която бе спряна от служебния кабинет, през октомври 2017 година бе подписан консултантски контракт със Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) да довършат предконцесионните разбори за аерогарата, като ги добавят с наличните досега данни за трафика на летището през 2015 и 2016 година и юридически разбор за миналите две години. След приключването на анализите търгът ще бъде рестартиран. Тези упования на страната са написани и в плана за бюджет за 2018 година В него е планувано "до края на 2018 година да бъде подписан концесионният контракт ", като заложеният еднократен доход от възможното отдаване на летището на нов оператор е в размер на 480 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР