До месец сменят членовете на КЗК. Членовете на Комисията за

...
До месец сменят членовете на КЗК. Членовете на Комисията за
Коментари Харесай

Членовете на Комисията за защита на конкуренцията ще бъдат сменени до един месец

До месец сменят членовете на Комисия за защита на конкуренцията. Членовете на Комисията за защита на конкуренцията ще бъдат заменени до един месец. Това става със законодателните промени, признати на първо четене от депутатите.

Народните представители понижиха периода на мандата на членовете на регулатора от 7 на 5 години.

Вносителите стимулират нужната от смяната с събитието, че все още единствено в Комисия за защита на конкуренцията мандатът продължава 7 години, а във всички останали регулатори е 5.

Освен това Комисия за защита на конкуренцията към този момент ще има не един, а двама заместник-председатели. Завишават се и условията към членовете на Комисия за защита на конкуренцията. Те ще би трябвало да имат просветителна степен " магистър " и 7 години стаж по специалността, а не 5 както беше до момента.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи с опълчиха на измененията, като упрекнаха ръководещите, че не трансформират правната рамка, а просто се сменят едни хора с други. Според Радомир Чолаков от ГЕРБ, ръководещите целят или да сложат едни хора, които нищо да не вършат, или да безчинстват.

" Комисия за защита на конкуренцията беше превърната в комисия на картелите и поради това в този момент целият писък тук е за какво нашите хора, които трансфораха България в един картел, би трябвало да бъдат махнати ", отговори Тошко Йорданов на упреците.

Александър Ракшиев от " Продължаваме промяната " разяснява, че хората се тормозят да популяризират своите марки като български, тъй като репутацията има значение, а репутацията на българските регулатори не е добра, осведоми.

Според него пътят към подобряването е изчистването на имиджа, тъй като в противоположен случай репутацията на регулаторите вреди на българската стопанска система.

Десислава Атанасова от ГЕРБ счита, че измененията в закона няма да обезпечат защита на конкуренцията.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР