До края на седмицата очаквам 1/3 от България да е

...
До края на седмицата очаквам 1/3 от България да е
Коментари Харесай

Внимание! 1/3 от България в грипна епидемия до края на седмицата

До края на седмицата чакам 1/3 от България да е в грипна зараза. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Той съобщи това в студиото на „ Здравей, България ”.

По думите му след Смолян, Пловдив и Габрово, евентуално до края на деня зараза ще разгласят и областите Плевен, Бургас и Варна. На ръба били Пазарджик, Ямбол, Перник и София-област.

Заболеваемостта в столичния град пораства. Но не е на такова равнище, че да бъде оповестена грипна зараза, твърди доцент Кунчев.

Нови две области оповестиха грипна зараза от понеделник поради нарасналата заболеваемост.

Това са Габрово и Пловдив. Въвеждат се краткотрайни ограничения до 28 януари. Преустановяват се плановите съвещания на бременни дами и деца. Не са разрешени профилактични прегледи и наложителните имунизации и реимунизаци.

Провежда се прецизен всекидневен филтър в детските ясли, градини и учебни заведения. Забраняват се свижданията в лечебните заведения и обществени институции за деца и възрастни.

С 10% са се нараснали болните от грип в региона на Пловдив.

Това сочат данните, които бяха оповестени от здравните управляващи. Заболелите са 228 души на 10 хиляди. Опашки от инфектирани с остри респираторни болести се следят пред лекарските кабинети. На този стадий грипна почивка обаче не се планува.

20% от пробите са позитивни на грипен вирус вид А, т.е. към този момент има една динамичност и циркулация измежду популацията в Пловдивска област. Изолират се и други вируси като COVID-19, респираторно-сенциален вирус “, съобщи Сийка Димчева, шеф на РЗИ-Пловдив.

Грипът протича с мускулни болки и мощна изнемощялост, споделят персоналните лекари.

„ Характерното за грипа е, че стартира ненадейно. Висока температура до 40 градуса, дори сутринта дете с 41 градуса пристигна. Болки по тялото, главоболие, зашеметяване “, показва доктор Недка Стайкова – Стоянова, персонален доктор.

Изискването за носене на маски в аптеки и лечебни заведения в Габровско се завърна.

„ Периодът е подобен, че се намираме в пика, най-вероятно в апогея на вълната “, акцентира доктор Николай Пенчоков, шеф на РЗИ – Габрово.

По-рано грипна зараза беше оповестена и в област Смолян. От Министерството на здравеопазването припомнят, че носенето на маски и спазването на отдалеченост при скупчване на хора са целесъобразни. В предепидемична конюнктура е Пазарджик.

Източник – NOVA

Още вести четете в секция Здраве

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР