До края на годината трябва да бъде направена законодателна промяна,

...
До края на годината трябва да бъде направена законодателна промяна,
Коментари Харесай

Може ли Европа да се справи без руския газ? Говори Пеканов

До края на годината би трябвало да бъде направена законодателна смяна, която да даде дефиницията за енергийна беднотия.

Това съобщи в изявление за БНР вицепремиерът Атанас Пеканов, който дава отговор за ръководството на европейските фондове и напредването на Плана за възобновяване и резистентност.

" Много значима тематика е тематиката за енергийната активност. От години специалистите по целия свят спорят. При нас е изключително значимо, тъй като извънредно доста хора спадат в тази категория и е доста значимо това да се случи, за да забравим тези обезщетения на калпак. Трябва да имаме възможност да таргетираме тези помощи. Чрез дефиницията ще решим на кого да се помогне и на кого няма да се помогне. "

България е страната с най-вече енергийно небогати в Европа, добави вицепремиерът.

" Тук ще би трябвало да сме, и предвид на публичното напрежение, възможно по-щедри и критериите да обгръщат повече хора. "

По тематиката за Зелената договорка и енергийния преход Атанас Пеканов  подчерта:

" По отношение на въглищата ще би трябвало да се борим може би за преосмисляне. Миналата година европейският метод беше – използвайте газа за директно гориво, с цел да преминете от въглища към нещо малко по-чисто, след което да преминете към ВЕИ. Сега ще би трябвало да обърнем логиката. Ще би трябвало да използваме националния запас – въглищата, в интервала до момента в който реализираме Зелената договорка. Дългосрочно не можем да се откажем от зелената договорка – тя ще ни даде тази самостоятелност. Слънцето, вятърът са наши запаси. Те не се управляват от геополитическите спорове. "

Проектът, обвързван с Министерство на вътрешните работи, ни спъваше да изпратим така наречен фактура, напомни вицепремиерът по отношение на предстоящото първо заплащане по Плана за възобновяване.

" Ако планът на Министерство на вътрешните работи се осъществя сполучливо, очакваме парите през есента – 1,3 милиарда евро. "

По първото плащане голяма част от знаците са сполучливо покрити, посочи Пеканов.

Относно втория транш по Плана за възобновяване Атанас Пеканов съобщи, че срокът да се изготви законодателството е до декември.

" Това е незабавно, Народното събрание ще има два месеца, в които би трябвало да одобри тези закони. България е поела задължения. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа. В момента има призната единствено 1 от 22 (мерки – бел. ред.), има входирани четири, по другите се работи. "

Пеканов разяснява, че по някои тематики работата се движи сносно. Като образец за това той даде правосъдното министерство, нарече  " по-проблемна " обстановката в Министерството на енергетиката, тъй като там тематиката е " по-щекотлива ", а ведомството се занимава с непосредствените рецесии.

Според вицепремиера в страната има доста проблеми, някои от които са насъбрани през годините, а други – насъбрани в последните месеци.

" И наша отговорност като длъжностен кабинет е да не ги премълчаваме. Доста е неверно усещането, че служебният кабинет би трябвало да провежда единствено изборите. "  

Според Пеканов в гласуваните европейски наказания против Русия са оставени " малки врати ", една от които използваме и ние – дерогацията за петрола, като резултатът е, че сега " всяка страна се пробва да се избави сама ".

" В Гърция - рекордни, милиардни облаги на танкерите, които транспортират съветския нефт, защото съветските танкери не могат да го вършат. Германия и Австрия не престават да внасят съветски газ. Такава е обстановката, такава е действителността. Не бих споделил, че каквито и да било търговски взаимоотношения с Русия са антиевропейски. Напротив, за жалост, виждаме, че другите страни го вършат.  В кратковременен проект Европа е подвластна от Русия и мъчно може да изкара без съветския газ . "

За предстоящите сложни договаряния с " Газпром " Атанас Пеканов сподели още, че " много ескалираха връзките ни с Русия след изгонването на дипломатите ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР